Home / музика / Хосе Карерас – безмълвен и божествен

Хосе Карерас – безмълвен и божествен

Хосе Карерас се завърна в София за прощален концерт на 11 май 2019 г. В продължение на повече от два часа, над 10 хиляди верни почитатели в зала „Арена Армеец“ аплодираха възторжено един от най-великите тенори на нашето време.

Докато беше на сцената, големият изпълнител не каза нито дума, но няколко пъти с жестове показа вълнението и обичта си към публиката. „Безмълвен, но затова пък в страхотна вокална форма“, коментираха зрители. Според тях липсата на думи може и да е знак, че това няма да е последната им среща с Карерас.

В София той представи „обичаен“, по собствените му думи, репертоар за такъв тип концерт. Най-познати бяха The Impossible Dream от „Човекът от Ла Манча“ на Мич Лий и Passione на Никола Валенте.

Хосе Карерас демонстрира огромния си талант върху множество трудни и рядко изпълнявани арии на Верди и Пучини от италианската оперна класика. Изненадващо, липсваха испанските сарсуели, които се приемат за негова запазена марка.

Като огромен жест към страната-домакин може да се приеме готовността на Карерас да включи в програмата „Моя страна, моя България“, в изпълнение на Росен Ненчев. Българският тенор е специализант на прочутия си испански колега и участник в три негови майсторски класа.

В „Арена Армеец“ Хосе Карерас пя в дует със своя ученик, както и със сопраното Илина Михайлова. Още с първото си появяване на сцената тя буквално спечели публиката с гласа и артистизма си.

Десертът на този спектакъл беше очакваната „Наздравица“ от „Травиата“ на Верди. Изпълнението на триото Карерас, Росен Ненчев, Илина Михайлова, бе аплодирано на крака от публиката.

В София Хосе Карерас избра зад гърба му да бъде оркестъра на Софийската опера и балет. Диригент бе неговият племенник Давид Хименес, ученик на Херберт фон Караян.

Хосе Карерас в България

През 1980 г. той гостува на Софийската опера като участник в юбилейния концерт на своя приятел Гяуров за неговата 50-годишнина.

Четвърт век по-късно, на 28 май 2005 г., е неговият първи голям рецитал у нас – в зала 1 на НДК. Цветелина Малджанска е българското сопрано, което пее с Карерас на сцената. Тенорът излиза седем пъти на бис. Репертоарът му е от каталунски фолклор, съвременни шансони, унгарски и испански песни, канцонети и типично испанската сарсуела. Концертът е с участието на сборната симфонична формация „София метрополитен оркестър“ начело с концертмайстора на Софийската филхармония Калина Христова и под диригентството на Хименес.

В края на концерта, при поднасянето на цветята, е обявено името на Стоичков. Карерас, който по време на 130-минутния си спектакъл не казва нито дума на публиката, добавя на английски „is the best“ (е най-добрият).

През декември 2015 г. е следващият концерт на Карерас у нас, част от турне, което също е обявено като прощално. Тогава той е удостоен с най-високото отличие, давано от българското културно министерство – „Златен век“.

>> Материалът е публикуван в bTVnovinite.bg <<<

About Даниел Димитров

Check Also

Режисьорът Александър Мутафчийски: „Славеят“ дойде в момент, когато се бяхме изгубили, за да ни покаже пътя

СОФИЯ,  19.03.2024 12:24  (БТА)  „Славеят“ дойде в момент, когато се бяхме изгубили – за да ни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!