Home / театър / Щастието Стоянка Мутафова

Щастието Стоянка Мутафова

Тя е предизвикала щастието в милиони хора и това е едно театрално чудо. С тези думи Мариус Куркински завърши своето открито писмо към голямата Стоянка Мутафова. Прочувственото обръщение бе само малка част от почти 4-часовия спектакъл по повод 97-ия рожден ден на актрисата.

Развълнувана от топлите думи на по-младия си колега, тя отбеляза, че приятелството между тях никога не се е прекършвало. „Играем по различен начин, но и аз като теб гледам някаква философия да вложа“, допълни с усмивка Мутафова. Сцената на зала 1 на НДК бе своеобразно завръщане на Мариус като изпълнител, и то акапела.

Чудовище, Кълбо от страст, Цунами са сред най-популярните прозвища на Стоянка Мутафова, но най-обичано остава Г-жа Стихийно бедствие. То идва от едноименния спектакъл, чиято премиера е преди четвърт век, през 1994 г.

Стоянка била скептично настроена към това заглавие, но през годините то навъртява 1203 представления пред публиката в България и по целия свят. Още любопитни факти от впечатляващата й биография припомняха водещите на събитието – Аня Пенчева  и Кирил Ефремов. Имаше и закачки, според една от тях Шекспир бил приятел на нашата актриса и дори имали любовна афера.

Емоционален акцент по време на тържеството предизвика и участието на Йорданка Христова, която като млада начинаеща певица започва кариерата си със Стоянка Мутафова и Георги Парцалев. „Имах щастието да дишам въздуха на тези гениални актьори“, сподели певицата, след като изпя „Само един живот не е достатъчен…“  на Емил Димитров.

Тя припомни случай от първите години на промените, след 10 ноември 1989 г. „Когато представих Стоянка Мутафова, два часа хората не я пускаха“, разказа Йорданка Христова, след което продължи с един от нейните хитове – „Тежък характер“.

Виктор Калев се появи като Деса Поетеса, после като Лили Иванова, а накрая и като дядо Шишарко. По-късно талантливият актьор излезе още няколко пъти на сцената – в дуети с Нели Петкова и със Силвия Кацарова – в ролята на Васил Найденов за песента „Огън от любов“.

Любо Нейков подари на своята майка от „Столичани в повече“ картина, а с видео припомни интересни моменти от участието на Стоянка Мутафова в комедийния сериал.

Две от най-обичаните песни на „Тоника Домини“ – „Мария“ и „Здравей, как си приятелю“, вдигнаха на крака рожденичката и я накараха да се поразкърши, както самата тя казва. Перлите, с които Стоянка беше на празника си, са подарък от Дичо и Теди Кацарова, които също бяха сред поздравилите я с музика на живо.

Ирен Кривошиева, Ненчо Илчиев, Мария Сапунджиева и бъдещи актьори, представени като четвърто поколение баба Гицка, пресъздадоха едни от най-популярните скечове с участието на Стоянка Мутафова.

Празникът завърши с огромна торта, а представители на Светия синод прочетоха благославяща молитва за рожденичката, както и поздравителен адрес от патриарх Неофит. Специални пожелания Стоянка Мутафова получи и от председателя на Народното събрание, премиера и президента.

Всички, пропуснали вълнуващите минути с Кралицата на българската комедия, имат шанса да се срещнат с нея на 12 март, по същото време и на същото място, но с различни гости на сцената.

За Стоянка Мутафова

Първата й изява е от 1945 г., когато играе прислужница в пиеса на Молиер. Завършва класическа филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Държавна театрална школа в София. От 1946 до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. е в Народния театър.

Тя сред основателите на Държавния сатиричен театър “Алеко Константинов”, където работи от 1956 до 1991 г. Участва в много емблематични български филми – „Специалист по всичко”, „Любимец 13”, „Топло”, „Бялата стая”, „Кит”, „Езоп”…

На 94-годишна възраст, през 2016 г., прави турне в театрални зали в САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания. Кандидат е за световен рекорд на Гинес в категорията „Най-възрастна активно играеща на сцената актриса“.

В края на 2017 г. дъщеря й Мария Грубешлиева-Муки, издаде втора книга за майка си със заглавие „Добър вечер, столетие мое“.

>>> Материалът е публикуван в bTVnovinite.bg <<<

About Даниел Димитров

Check Also

„Шаферки завинаги“ – триумф на приятелството и за изневерите, които ни правят щастливи

СОФИЯ,  08.03.2024 11:56  (БТА)  Тази пиеса е триумф на едно приятелство, и то многогодишно. Знаем, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!