Home / театър / Лив Улман изпълзява! Снимките могат да продължат!

Лив Улман изпълзява! Снимките могат да продължат!

„Лив Улман изпълзява! Снимките могат да продължат!“ са думи на великия Ингмар Бергман, отправени към собствената му муза и актриса със световна слава. Ситуацията се разиграва в разгара на работен процес и е едновременно нелепа, странна и много силно въздействаща. Голямата звезда, в момент на слабост, под неизбежния напор на околното лицемерие и завист, бяга от камерата, за да се „спаси“ в … кофа за боклук. След като е „открита“ от режисьора, снимките продължават.

Тази малка историйка е част от книгата „Промяна” на Лив Улман, драматизирана на сцената на Нов театър НДК в моноспектакъла „Променяне“ на Йоана Буковска-Давидова.

Нашата актриса има трудната задача не просто да бъде Лив, а да изпълзи от нейния словесен и телесен свят, но и да събере, изживее и предаде на зрителите цялата несигурност, която населява личността Лив. Преди това музата на Бергман трябва да стане твоя муза, да те превземе и изпълни с толкова много смисъл и дух, че да имаш смелостта да излезеш на сцената и да бъдеш Нея.

Йоанна Буковска е доказателството, че тази задачата е трудна, но не и невъзможна. Защото всичко започва с любов и отдаденост, преминава през много труд, търсене и намиране на верния път към душата на една не просто космополитна, а заредена от космоса личност каквато е Лив Улман. По думите й светът е онова, което сме успели да спасим в главите си. „Променяне“ е резултатът от онова, което една актриса – Йоана, е успяла не просто да спаси от вече спасявания свят на друга актриса – Лив, но и да го съживи за другите – отвъд фасадата, докато расте нагоре или целенасочено се самоубива – но винаги в сиянието на безспорния си статут на звезда.

Любопитно

Моноспектакълът започва с анонс „Моля, включете мобилните си телефони, представлението започва!“.

Чрез специално приложение зрителите могат да добавят допълнителни реалности към определени сцени от спектакъла. И това се случва всеки път, котато над сцената светне надпис ON AIR.

Единственият недостатък на приложението е, че не е активно за всички видове телефони, но това пък е възможност за изпитване на пълна наслада от представлението, което в случая е богато гарнирано с 3D Mapping прожекции, анимации, картини и кино сцени от филмовата кариера на Лив Улман.

Официалната премиерата на „Променяне“ е в Пловдив, като част от програмата на „Европейска столица на културата 2019”.

Спектакълът излиза 18 години след премиерата на емблематичната постановка на „Театър 199“ – „Есенна соната“ по Ингмар Бергман, с режисьор Младен Киселов, в която Йоана Буковска дебютира като професионална актриса в ролята на Хелена.

Екипът

Режисьор е Гергана Димитрова, чиято организация за съвременно изкуство и култура „36 маймуни” повече от 10 години създава независим театър в България.

Асистент-режисьор e Теодора Георгиева. Двамата сценографи, специализирали в създаването на визуалните среди, са Момчил Алексиев и Никола Налбантов. Александър Гълъбов и Мартин Луканов са автори на мобилното приложение.

За музикалната среда се грижат младите композитори Йоана Робова и Петър Пармаков. Художник e Пенко Гелев, анимацията е на Сотир Гелев, оператор е Мартин Балкански. Във видеата участват актьорите Анна Беровска, Рада Илиева, Кристина Малюкова и Александър Митрев. Хореограф е Марта Трифонова-Варлаамова. Гримът е на Татяна Слепцова-Тита.

>>> Материалът е публикуван в bTVnovinite.bg <<<

About Даниел Димитров

Check Also

„Шаферки завинаги“ – триумф на приятелството и за изневерите, които ни правят щастливи

СОФИЯ,  08.03.2024 11:56  (БТА)  Тази пиеса е триумф на едно приятелство, и то многогодишно. Знаем, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!