Home / театър / Кой е най-добрият въпрос за прекъсване на неудобна ситуация?

Кой е най-добрият въпрос за прекъсване на неудобна ситуация?

Най-добрият въпрос за прекъсване на неудобна ситуация е „Какво мислите за американската политика?“. И това е само един от интересните трикове в общуването, предложени в пиесата „Иначе казано“. Неин автор е известният френски драматург Флориан Зелер – носител на редица престижни награди, сред които и „Молиер“, и определен от британския всекидневник „Гардиън“ като най-вълнуващия драматург на нашето време.

Българската версия на „Иначе казано“ е на режисьора Владимир Петков и се играе на сцената на Младежкия театър „Николай Бинев“.

Даниел (Георги Кадурин) и съпругата му Изабел (Мариана Миланова) решават да поканят на гости своя приятел Патрик (Веселин Калановски), който пък е решил да ги запознае с младата си приятелка Ема (Рая Пеева), заради която е напуснал бившата си съпруга.

Срещата се превръща във вихрушка, която не просто отвява главите и умовете на този фалшиво звучащ квартет от характери, но стига още по-далеч в казването на истини, които шокират, а след това почти блокират естествения ход на нещата.

„Иначе казано“ е 60-минутен урок по психология, в който става ясно защо жените имат по-силно развито шесто чувство и интуиция, защо мъжът си мисли, че е цар на преговорите и защо може да се говори за капана на жената, но не и на мъжа.

Има и по-крайни уроци, които разясняват защо мъжете без въображение се възбуждат от вулгарни кучки, колко тежък е комплексът „Дали аз мога да имам младо гадже?“ и какво остава от мъжа, когато една 28-годишна атомна бомба го разкъсва само с поглед.

Преводът на „Иначе казано“ е на Снежина Русинова-Здравкова, сценографията и костюмите са на Чайка Петрушева. Композитор е Михаил Шишков-син, а хореографията е на Мила Искренова.

За автора

Флориан Зелер е френски романист и драматург, роден през 1979 г.. Първият му роман „Изкуствен сняг“ излиза през 2002 г. и е удостоен с наградата на издателство „Ашет“, а вторият – „Любовниците отникъде“ (2003) получава Наградата на принца на Монако. 2004 г. става „театралната година“ на Флориан Зелер. Поставени са първите му две пиеси – „Другият“ и „Въртележката“. През 2006 се появяват романът му  „Жулиен Парм“ и пиесата „Ако умреш…“, която се радва на голям успех и е отличена с наградата „Театър за младите“ на Френската академия.

Следват пиесите „Тя те чака“ (2008), „Майката“ и „Истината“(2010), „Един час спокойствие“ и „Бащата“ (2012), която освен, че е удостоена с три награди „Молиер“ до 2015, се превръща и в абсолютен хит на големите европейски и американски театрални сцени. У нас се играе на сцената на Народния театър.

Зелер живее в Париж. Женен е за пет години по-възрастната от него Марин Делтерм – бивш модел, актриса и скулптор. Тя дори играе в една от пиесите на съпруга си – „Манежът“. Двамата имат син Роман, роден през 2008 г.

>>> Материалът е публикуван в bTVnovinite.bg <<<

About Даниел Димитров

Check Also

„Шаферки завинаги“ – триумф на приятелството и за изневерите, които ни правят щастливи

СОФИЯ,  08.03.2024 11:56  (БТА)  Тази пиеса е триумф на едно приятелство, и то многогодишно. Знаем, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!