Home / театър / Търси се Островът на съкровищата

Търси се Островът на съкровищата

Островът на съкровищата от романа на Робърт Луис Стивънсън заживява нов живот в театър „Азарян“, в режисьорската версия на Анастасия Събева. На сцената се появява и изчезва цял огромен кораб, преминават страшни бури и красиви русалки, има бой, танци, песни и близо 20 типажа, които в рамките на няколко десетки минути се стоварват на вниманието на публиката, като в истинска пиратска история. Всичко в спектакъла е толкова динамично, хаотично и шарено, че на моменти зрителят би могъл да се запита дали самият той не е попаднал в романа и сред декорите, в търсене на съкровище.

Най-ценното в „Островът на съкровищата“ е шанса на всеки човек да открие в себе си детето и да преоткрие изгубени ценности и идеали, заровени във всекидневието от абсурди и фалшиви емоции. А това е напълно възможно, предвид образователната нишка в творбата, свързана с развитието и израстването на главния персонаж.

Впечатляваща е средната възраст на огромния за подобно пространство актьорски състав. Ненавършили 30 години са Стелиан Радев, Августина-Калина Петкова, Елена Нацариду, Явор Вълканов, Михаил Сървански, Димитр Несторов, Елица Костова, Васил Витанов, Нено Койнарски, Иван Станчев, Виктор Иванов, Деян Жеков, Денис Хаят, Шахин Шехзен. Актьорът Христо Мутафчиев е със специално участие – в ролята на страшния пират Флинт.

„За мен „Островът на съкровищата” е сбъдната мечта, приключението, за което всеки от нас мечтае от дете, споделя режисьорката, позната от „Кралят Елен“, „Антихрист“ и „Снежната кралица“.  Морски бури и битки, търсене на загубено съкровище и пазени тайни, които излизат наяве. Днес имаме нужда от повече красиви, театрални, приказни приключения, които да ни вдъхновят, забавляват и осмислят. Смятам, че спектакълът ще развълнува и младежите, и по-възрастните, които не са забравили пиратските истории от детството си”.

Сценографията и костюмите са на Ивайло Николов и Ива Гикова, хореограф е Анна Пампулова.

Зад кулисите

Освен в ролята на Стиви, на Стелиан Радев е дадена възможността да се изяви и като автор и музиката. Той е част от сформираната в края на 2017-а група The Gentlemen, която подгрява някои от концертите на Стефан Вълдобрев, а наскоро засне и първия си клип „Парашутка“. В бандата Стелиан свири на китара и, както сам той казва, „пее като славей“. С усмивка отбелязва, че е „скорпион, добър е и обича бира“, освен това е „джентълмен по принуда“.

Извън шегата и музиката, Радев е откритие на Нина Димитрова и е приемник на Васил Василев-Зуека в „Шинел“. „Почти всички бяха много скептични, когато през 2012 г. го поканих да играе в „Шинел“, на мястото на Зуека. Оказа се, че Стенли изненада всички. Мен обаче не може да ме изненада, защото знам колко талантлив е“, разказва режисьорката за срещата си с Радев. Три години по-късно, през 2015, Радев демонстрира целият мащаб на таланта си в друго представление на Нина Димитрова – „Дневникът на един луд“.

>>> Материалът е публикуван в bTVnovinite.bg <<<

About Даниел Димитров

Check Also

„Шаферки завинаги“ – триумф на приятелството и за изневерите, които ни правят щастливи

СОФИЯ,  08.03.2024 11:56  (БТА)  Тази пиеса е триумф на едно приятелство, и то многогодишно. Знаем, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!