Home / звукът на бозата / Всички сме обречени на щастие, независимо къде сме произведени

Всички сме обречени на щастие, независимо къде сме произведени

Преди да влязат в ДНК, пространството за танц и пърформанс на НДК, зрителите получават антистрес топки. Любезните домакини с усмивка обясняват, че тази семпла джаджа може би ще им потрябва… Нормално е да се зачудиш за какво ли би могъл да бъде полезен този символ на съвременната ширпотреба, когато си тръгнал с намерението да разпуснеш, и то със спектакъл, наречен „Произведени за щастие“.

Шамарът е неизбежен. През първите 30 минути гледаш в недоумение, след това в двоумение, а накрая – с удивление. Междувременно, мачкаш топката, ядосваш се, смееш се, споглеждаш се с хората около теб, шушукате си, после пеете с глас, пак се смеете, дори цвилите от смях, и така минава час и нещо.

„Произведени за щастие“ е провокация, без давност във времето, дотолкова доколкото може да има давност фикцията на съвременния човек да се впише в представите за щастлив живот, да бъде част от тренда – независимо какъв е той, и да бъде адекватен на откровено неадекватни на възможностите му течения. И всичко това е свързано с влизане в някакви граници, които определено са извън дефинициите за щастие и свобода.

За да подготвят своето „щастливо“ шоу, Ива Свещарова и Вили Прагер проучват много от популярните днес наръчници, тестове, сайтове за измерване на щастието, документални филми и научни доклади. От тях научават, че освен емоционално състояние, щастието се е превърнало и в продукт за консумация, с много ясен образ и формула.

За реализацията на „Произведени за щастие” Ива Свещарова и Вили Прагер за пръв път си партнират с драматурга Ивана Ивкович от BAD Company – една от най-известните театрални трупи в Хърватия. Автор на музиката е Емилиян Гацов-Елби, познат с работата си за над 70 танцови и театрални представления, филми и други проекти. Осветлението е на Ралица Тонева, а графичния дизайн и костюмите – Георги Флоров.

>>> Материалът е публикуван в bTVnovinite.bg <<<

About Даниел Димитров

Check Also

„Цвят лилав“ стана на 20 години

              Срещу името й в Уикипедия пише: „Ирина Флорин …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Content is protected !!