Home / кинце / Монументът на Бузлуджа като клиника за естетична хирургия в абсурдна френска комедия

Монументът на Бузлуджа като клиника за естетична хирургия в абсурдна френска комедия

Нормалността е относително понятие, а отклоненията в психиката – условие за пълноценно съществуване. Само така може да бъде затворен онзи безметежен цикъл, в който се опитваме да живеем, без да пострадаме физически и здравословно. И един абсурден френски филм е нагледно доказателство за тези на пръв поглед абсурдни разсъждения.

Това е поредната весела, но само на пръв поглед,  лента на тандема Беноа Делепин и Гюстав Керверн (режисьори и сценаристи). Абсурдността на I Feel Good (Чувствам се добре) започва още от избора на английски език за заглавието. Това обаче е най-малката странност на този триумф на неадекватността.

Жан Дюжарден (в ролята Жан Дюжарден) е ухилен и почти симпатичен мошеник на средна възраст, обсебен от идеята да намери проект, който да го направи милионер. Намира решението в евтини и бързи козметични корекции в България. След невъзможни пилотажи успява да привлече към офертата десетима несретници, сред които и собствената си сестра Моник, изиграна от Йоланд Моро. Във Франция тя е лидер на комуна за бездомници, които се занимават с рециклиране на стоки втора употреба.

Любопитна подробност за филма е, че са снимани истински обитатели на един от известните във Франция центрове „Емаус”, които от време на време предлагат чудати музикални изпълнения.

Българската връзка минава през Румъния  

Спечелените за офертата наивници пътуват до  България в истински „луксозен частен самолет“ – пероборудван ТИР  без прозорци, но с истински турболенции по време на целия чартър. След изтощителното возене на тъмно, кандидат пациентите пристигат в София, на пъпа на столицата, на площада пред огромния дворец … на Чаушеско.

Така и не става ясно как, но след Букурещ групата се оказва директно в подножието Бузлуджа. „Чинията“ на върха е представена като нетрадиционно проектирана клиника за пластична хирургия. След като влизат вътре и разбират, че сградата е просто наследство от комунизма, а не желаната дестинация, героите най-сетне намират това, което търсят. Следва преобразяване, което не е само естетично…

Френският фестивал 

До 2 декември в рамките на „Киномания“, продължава осмото издание на Френския филмов фестивал. Тази година афиша е от общо девет нови заглавия с акцент върху комедиите със социален привкус.

Сред заглавията е анимацията „Белия зъб” по превърналия се в класика  роман на Джек Лондон, както и „Светът е твой” на режисьора Ромен Гаврас, с участието на Венсан Касел и Изабел Аджани. Разказ за мошеник на дребно, който приема рискована задача, за да живее охолно и за да се отърси от опеката на властната си майка.

„Верен мъж” (режисьор Луи Гарел) с негова участие и с Летисия Каста, съчетава любовна история, съмнения, изкушение и изследване на истината, оплетени в изплъзващата се природа на романтичното привличане. „Бекасин”е екранизация по пупулярен френски комикс, за нетипична супергероиня – наивна, смела и чаровна.

Сред заглавията е и „Вижте как танцуваме” – комедия, включваща отделни, заимносвързани истории, създадени с много хумор и неочаквани обрати и с участието на популярни френски звезди като Шарлот Рамплинг и Карол Буке.

В програмата са включени и филмите: „Споделен мъж”, в който въпросният мъж е изненадан от необичайно предложение, дошло съвместно от жена му и любовницата му, „Усещане за празник”, разказващ за богаташко сватбено парти, на което всичко се обърква и „Сред лозята на Бургундия”– обяснение в любов към киното и виното, а в основата му е семейната обич и развитието на отношенията във фамилията.

>> Материалът е публикуван в bTVnovinite.bg <<<

About Даниел Димитров

Check Also

Алма Пьойсти вдига юмрук на радостта

Разговорът с нея звучи като цитати от любими песни – тези, които най-много обичаш. Които …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!