Home / музика / Големият Тончо Русев подарил последната си песен на Маргарита Хранова

Големият Тончо Русев подарил последната си песен на Маргарита Хранова

Тя е сред имената с много елегантно присъствие в българската поп музика. Красивият ѝ и глас може да изпълни абсолютно всичко – от поп, през етно до соул и оперни арии. Това любимата на няколко поколения българи Маргарита Хранова доказа за пореден път на концерт в зала 1 на НДК.

Певицата с 45-годишна професионална кариера отбеляза тази внушителна цифра по необичаен и за самата нея начин. Тя избра съвсем млади изпълнители за свои партньори на сцената, а не колеги от нейното поколение, с много от които е правила дуети през годините. Така, по нов начин прозвучаха някои от големите ѝ хитове  – в „Песен за моя син“ ѝ партнираше Софи Маринова, а Славин Славчев – в култовата „Оставаме“ от филма „Оркестър без име“.

Една от най-обичаните песни на Марги – „Моето мъжко момиче“, която тя записва през 1978 г. със Стефан Данаилов, сега бе в дует с Борислав Захариев. Отделно от това, Боби Турото, както е известен, демонстрира завидни вокални умения.

Черешката на най-новото от репертоара ѝ бе „Огън“. Марги Хранова обясни, че това е последната песен на големия композитор Тончо Русев (1932-2018), която той ѝ предложил дни преди да си отиде.

Един от гвоздеите в концерта бе съвместно изпълнение на Марги и Софи Маринова на ромския химн „Едерлези“, в който юбилярката буквално отвя с гласа си своята сценична половинка.

Своеобразен апогей на вечерта обаче бе „Устрем“. Песента на Найден Андреев е неизменна част от всеки рецитал на Марги Хранова и с най-голямо признание в чужбина – първа награда на фестивала „Сопот“ (Полша, 1976) и втора награда на „Шлагерфестивал“ (Дрезден, 1978). У нас „Златният Орфей“ я изпраща директно на трето място, но за „компенсация“ десет години по-късно ѝ дава Гран при за „Дори насън“, както и през 1998 г. – за „Кажи ми докога“.

За нея

Маргарита Хранова е родена е на 20 декември 1951 г. в Сливен. Само две години певицата живее в родния си град, защото през 1953 г. местят баща ѝ в Шумен. Никола Хранов, до 1944 г. е царски офицер, разпределен като майор в Сливенския гарнизон. Майката на певицата се казва Лидия Хранова. Дъщеря им е във втори клас, когато я водят на прослушване за хор „Бодра смяна“, но не я приемат. В гимназията кандидатства за поп група на ансамбъл „Маяковски“.

Помощ за музикалното ѝ израстване оказва ръководителят на ансамбъла Емил Георгиев. Благодарение на Вера Христова – поп певица по онова време, Маргарита се учи да свири на пиано. Именно тя е причината Марги да влезе в Консерваторията. Завършва Естрадния отдел на Българската държавна консерватория в класа на Ирина Чмихова.

Първия официално регистриран студиен запис е през 1969 г. в Първо студио на БНР. Записът е на прочутата песен When a Man Loves a Woman от репертоара на Пърси Слейдж. Българският текст е на Димитър Керелезов със заглавие „Ако ти си отиваш“. През 1971 г. Марги постъпва в трио „Обектив“ като солистка. През 1972 г. започва самостоятелната ѝ кариера.

>> Материалът е публикуван в bTVnovinite.bg <<<

About Даниел Димитров

Check Also

Кольо Гилъна: За епохата на „Контрол“ в книгата „Извън контрол“

СОФИЯ,  11.06.2024 12:53  (БТА)  Нищо не съм спестявал в книгата. Това е и моят живот, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!