Home / музика / Васко Василев – по-добрият цигулар

Васко Василев – по-добрият цигулар

В рамките само на 40 дни ценителите на поп класиката имаха щастието да видят две от най-големите и актуални имена в жанра. След експлозията от чар на Дейвид Гарет и неподправената екзотика на Ара Маликян, черешката на този предновогодишен струнен коктейл, поднесен от виртуоизи, са двата концерта на Васко Василев в зала 1 на НДК (10 и 11 ноември).

Не защото е българин и не защото е Васко Василев. Не защото е градил любовта към родната публиката с десетилетия, в които е доказал своята преданост и талант. Не защото е сред малцината, които винаги се завръщат, и не защото сърцето му тупти по един особен начин, а прегръдката с цигулката се превръща в прегръдка с публиката. Заради всичко това Васко Василев е по-добрият цигулар.

Година след почти изцяло класическия концерт, с което отново поднесе изненада, 10-оноемврийският репертоар бе олицетворение на свободата, но въплътена в космическия и космополитен характер на музикант, който винаги умее да вълнува аудиторията и да надгражда емоциите с финес.

От Равел, Бах, Вивалди и Албинони, преходът бе направен с Пиацола, за да докара до екстаз зала 1 с още по-страстна музика от Пако де Лусия, Стинг, AC/DC и Енио Мориконе, който на 10 ноември навърши 90 години и специално бе почетен от Васко Василев.

Изненадата на вечерта бе лиричен, макар и много плавен и в същото време изненадващ завой, наречен многозначително Forever for Now (Завинаги засега). Всъщност, това е песен от репертоара на Лаура Перголизи – италианска певица, която в момента прави шеметна световна кариера под името Ел Пи (LP).

Традиционно, в последните няколко концерта на Васко у нас, участват солистите на „Ковънт гардън“ – Флорънс Гарел (първа цигулка), Каору Грегъри (втора цигулка), Амели Анстий (виола), Стивън Анстии (чело) и Тони Хъгам (бас), както и Памела Никълсън (пиано, клавишни), Фъргюс Джеранд (ударни, перкусии) и един от най-известните бандонеонисти – Жилберто Перейра.

На сцената в зала 1 бяха също Мигел Перез – испанска китара, Хуан Сото – бас, Хуан Ередиа – перкусии. Единственият българин в тази компания е Ангел Дюлгеров (китара), познат от работата си с Лили Иванова.

След концерта Васко спази още една своя традиция – отдели лично внимание на близо 200 човека, които го очакваха за снимка, поздрав и автограф върху книгата му „Васко @ 40+5“, компактдискове и билетите от шоуто.

>>> Материалът е публикуван в bTVnovinite.bg <<<

About Даниел Димитров

Check Also

Бернд Глемзер: Винаги си малък, когато си пред пианото

Пред пианото винаги си малък, казва той. Но това не пречи да създаваш чудеса, докосвайки …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!