Home / театър / Деца играят като големи актьори на сцената на Сатиричния театър

Деца играят като големи актьори на сцената на Сатиричния театър

Заедно с големите и вече утвърдени актьори, цял клас хлапета обират овациите на сцената на Сатиричния театър в спектакъла „Хъкълбери Фин и Том Сойер“.

Весело, забавно, смислено и много артистично преминава почти 2-часовия маратон върху два от най-обичаните детски романа на Марк Твен, събрани в едно представление.

„Репетирахме месец и половина, но децата отдавна се готвят за такъв тип представяне“, обясни постановчикът Димитър Еленов. Той е ръководител и на „Дефисто“ – студиото, от което идват всички млади таланти.

Близо 4-годишен стаж там има Мартин Паунов, в ролята на Хък Фин. Хлапето вече има една главна роля в „Случаят Кюри“, участие в други постановки, а в момента се снима за сериал, не спира да го хвали режисьорът. По думите му той е готов актьор – като уникално дете-звезда, а освен това е и вицеевропейски шампион по карате.

За Преслав Василев (Том Сойер) това е дебют в главна роля, което беше риск за мен, споделя Еленов. Преди време Преслав имал говорен дефект, но минал през логопед, ликвидирал проблема и продължил да работи здраво. Той също е суперинтелигентно дете, казва режисьорът. Твърди, че и Мартин, и Преслав са от породата супердаровити деца.

„Аз получавам удоволствието от живеенето, работейки с тези деца“, не крие вълнението си Димитър Еленов: „Добрият резултат се дължи на подготовката на децата да работят в такъв вид театър – двигателна и говорна култура, методология за правене на роли. И изискванията към тях са като към големи актьори, а не като към симпатични дечица, които са се качили на сцената“.

Това не е само детска постановка, тя е и за възрастни. Така Еленов коментира дължината на спектакъла. Убеден е, че пиесата има енергията да се занимава с борбата между доброто и злото – вечния проблем в изкуството, и има способността да възпита усет за красивото. А затова се иска време, децата трябва да могат да задържат внимание – и своето, и на публиката, категоричен е Еленов.

Сценографски, подкрепата за актьорите е незаменима и заради многофункционалния декор, който превръща къщата на знаменитата леля Поли (Абена Михова) в класна стая, съдебна зала, просто ограда или пък цяла пещера. Има и музикален съпорт, който се дължи на част от големите актьори, които през цялото време разнообразяват с мелодии за китара и маракаси.

За спектакъла: 

Според Хемингуей двата романа на Марк Твен – „Том Сойер“ и „Хъкълбери Фин“,  са началото на голямата американска литература.

Историята за двете необикновени момчета Хък Фин и Том Сойер е изключително интересна и актуална до ден днешен. Том Сойер, отглеждан от колоритната си и ексцентрична леля Поли е малък бунтар срещу общоприетите правила. Бягствата му от училище, свидетелството му за невинността на съдения за убийство Мъф Потър и разкриването на истинския убиец – индианеца Джо, го превръщат в пръв приятел на Хъкълбери Фин. Хък е тотално непризнаващ системата, независим човек – дете на улицата. Тези две момчета в нашата история се превръщат в герои в очите на връстниците си, заради нетърпимостта им към несправедливостта, предателството и непочтеността в човешките взаимоотношения.

Идват отговорите и на много други въпроси: Как ще използват намереното съкровище? Ще успее ли пияницата баща Фин да им го вземе? Ще спасят ли от робство негърката Джен? Как ще продължи любовта между Том Сойер и Беки Тачър?

За екипа:

Сценичен вариант – Димитър Еленов и Стефан Стоянов
Постановка – Димитър Еленов
Сценография и костюми – Петя Стойкова
Хореография – Силвия Мартинова
Музика – Мартин Каров
Участват – Албена Михова, Мирослава Върбанова, Веселин Цанев, Явор Борисов, Мартин Христов, Пламен Великов, Мартин Каров, Данаил Николов

Децата: Хък Фин – Мартин Паунов; Том Сойер – Преслав Василев; Беки Тачер – Калина Сиракова/Дара Кръстева; Ейми Лорънс – София Филпот/Мая Бабанин/Яна Петрова; Джо – Деан Стойчев; Сид – Йоан Стойчев; Алфред – Матю Бецински; Бен – Мартин Калковски; Бащата На Хък – Николай Николов; Джим – Нико Орфанудаки; Негърката Джема – Ивана Плякин/Виктория Стрильова; Мери – Зорница Иванова; Били – Камен Сираков; Дребната – Виктория Митова; Докторът – Петър Димитров; Джони – Данаил Ставрев; Адвокатка – София Михайлова; Малката Мери – Луиза Михайлова; Сюзан Хърпър – Катерина Бабанин; Грейси Милър – Мира Иванова

>>> Материалът е публикуван в bTVnovinite.bg <<<

About Даниел Димитров

Check Also

Режисьорът Стоян Радев: „И ние играем Ромео и Жулиета“ – през конфликта между драматични и куклени актьори

СОФИЯ,  10.05.2024 11:12  (БТА)  Конфликтът Монтеки-Капулети се разказва през конфликта на драматични и куклени актьори. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!