Home / музика / Спешна помощ за добро настроение

Спешна помощ за добро настроение

Те не крият, че празнуват 27-годишнината си, защото са изпуснали 25. И причините за този „пропуск“ нямат значение, а само това, че всички, които пропуснаха концерта на „Акага“, се лишиха от възможността да бъдат инжектирани с добро настроение и качествена музика от тези сладури, облечени в бели дрехи, досущ като кадри на Спешната помощ за добро настроение.

Само 10 минути трябваха на „Акага“, за да накара публиката в зала 1 да запее с тях и още 10 – за да стане на крака и да танцува. Така, в края на този двучасов преход през историята на единствената по рода си българска фюжън формация, всеки един от зрителите можеше да бъде освидетелстван като Аакага-зависим.

„Един ден“ , „100% фънк“, Jazz is a Teacher, „Време за море“, „Куба либре“, „Има нема“ бяха само част от песните в шоуто на 9 октомври. То беше специално и заради участието на почти всички членове, минали през групата.

Специално от Канада пристигна първият барабанист на „Акага“ – Кристиян Александров. Завръщане сред свои имаше и Цветан Недялков от „Ку-ку бенд“, Калин Вельов, Ясен Велчев от „Те“.

Интересно е, че и тримата се появяват в клипа на новата песен –  „Помниш ли онези дни“, заедно с автора на музиката и текста Красимир Куртев. От 11 години той е в постоянния състав на „Акага“, заедно с Иво Казасов (тромпет, вокал), Георги Велев (тромпет, вокал), Красимир Кирилов-Джоджо (тромбон, вокал), Димитър Митев-Дънди (барабани), Петър Главанов (китари) и Калин Петров (клавишни).

„Акага“ е създадена през 1991 г., в първите години на демокрацията. „Преди да започнем да свирим, в България нямаше перкусии и конги, и трябваше да ходим на Женския пазар да уговаряме бъчвар, който да направи корпуса на конгата, телешка кожа”, спомня си Калин Вельов. Негова е и идеята за името. Той пък се вдъхновил от книга, в която пишело, че Акага е прабългарска жрица – бабата, отгледала хан Аспарух.  Трите А-та в името означават вечност, обяснява кръстникът.

„Акага“ имат 6 албума, а седмият излезе наскоро – на диск и винил с десет неиздавани песни, създадени след 1999 г. Сред тях е и „Помниш ли онези дни“.

>>> Материалът е публикуван в bTVnovinite.bg <<<

About Даниел Димитров

Check Also

Кольо Гилъна: За епохата на „Контрол“ в книгата „Извън контрол“

СОФИЯ,  11.06.2024 12:53  (БТА)  Нищо не съм спестявал в книгата. Това е и моят живот, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!