Home / кинце / Иън Макюън открива „Синелибри“, очакваме френската легенда Беноа Жако и автора на бестселъри Дрор Мишани

Иън Макюън открива „Синелибри“, очакваме френската легенда Беноа Жако и автора на бестселъри Дрор Мишани

Британският писател, кино сценарист и общественик Иън Макюън ще открие „Синелибри“ с една от най-интригуващите литературни адаптации, създавани някога – „На плажа Чезъл“. Събитието е на 10 октомври от 19:00 часа в зала 1 на НДК. Освен че е специален гост в четвъртото издание на кино-литературния фестивал, Макюън ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

От 10 до 24 октомври „Синелибри“ ще представи над 300 прожекции на близо 50 филма с национални премиери, 5 галавечери, посветени на националните култури на Аржентина, Финландия, Ирландия, Бразилия и Япония.

Тематичен фокус тази година е любовта във всичките й измерения, което обяснява и мотото на фестивала – „Любов между редовете“.

Журито на фестивала е съставено от петима професионалисти с безспорно международно признание. Председател е Мартичка Божилова от АГИТПРОП, продуцент и носител „Златна мечка” от „Берлинале“ (2018). Сред останалите арбитри са големият френски романист, режисьор и сценарист Давид Фоенкинос и популярният холандски писател и продуцент Херман Кох. Актьорската гилдия е представена от британската звезда Майкъл Маккел. Петият член на журито е Анди Делиана – продуцент и преподавател по режисура в New York Film Academy.

Конкурсната програма

Тя включва 9 филма, в т.ч. филма омнибус „8 минути и 19 секунди“, който се състои от шест късометражни новели, вдъхновени от сборника „И всичко стана луна“ на Георги Господинов. Това е първата българска продукция в историята на фестивала, която ще се състезава за наградата за най-добра екранизация.

В конкурсната програма са още френско-канадската криминална драма „Ще се видим там горе“ на режисьора Албер Дюпонтел, удостоена с пет награди „Сезар“,  екранизация на едноименния шедьовър на Пиер Льометр, носител на „Гонкур”; френско-белгийската продукция „Корнелиус, виещият мелничар“ на режисьора Ян Льо Кьолек (екранизация по романа „Мелничарят, който виеше срещу луната” на Арто Паасилина); мистерията „Чудноватият дом“ на режисьора Жил Паке-Брене, адаптация по романа на Агата Кристи; френско-белгийският трилър „Липсващото досие“ на режисьора Ерик Зонка, адаптация по бестселъра на Дрор Мишани; комедийният романс „Джулиет гола“ на Джеси Перец по романа на Ник Хорнби; френската драма „Обещанието на зората“ на Ерик Барбие, адаптация по автобиографичния роман на Ромен Гари, с Пиер Нине и Шарлот Генсбург; амбициозната американска продукция „Чайка“ по пиесата на А. П. Чехов, адаптация на режисьора Майкъл Мейер с участието на Сърша Ронан и Анет Бенинг; копродукцията „Съпругата“ на режисьора Бьорн Рунге (екранизация по романа на Мег Уолицър с участието на забележителната Глен Клоуз).

За първи път тази година, в програмата на „Синелибри“ има единайсет български филмa. Част от тях са литературни адаптации, други са вдъхновени от постиженията на бележити артисти, а две от продукциите стават повод за написването на книги, които ще се появят на пазара през 2019 г.

Звездните гости

Публиката ще има шанса да се срещне с прочутия френски кинорежисьор и сценарист Беноа Жако, една от легендите във френското кино. Той има над 40 филма като режисьор и над 25 като сценарист, сред тях са заглавия като „Сбогом моя кралице”, „Дневникът на една камериерка”, „Вила Амалия”, „Три сърца”, „До скоро виждане”. По време на „Синелибри“ ще има прожекция на най-новата му лента „Ева”, адаптация по романа на Джеймс Хадли Чейс, с Изабел Юпер и Гаспар Юлиел.

Другият специален гост е нашумелият израелски писател Дрор Мишани, придобил известност с поредицата романи с инспектор Авраам. Успехът на първия от тях, „Липсващото досие”, е толкова голям, че режисьорът Ерик Зонка решава да го пренесе на екрана, а за главните роли се доверява на две от най-ярките звезди на френското кино – Венсан Касел и Ромен Дюри.

По традиция част от филмите в програмата на CineLibri се излъчват и извън столицата.  Тази година каузата на фестивала приобщава градовете Пловдив, Варна, Габрово, Търговище, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград, Каварна и Враца.

Междувременно, творческият екип на първото международно издание на „Синелибри“ (2017) беше отличен с Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата.

>>> Материалът е публикуван в bTVnovinite.bg <<<

About Даниел Димитров

Check Also

Ицко Финци: Пет пиеси в концерт за цигулка и пиано

СОФИЯ,  06.06.2024 17:57  (БТА)  На кон в ръката с арфа. В замък. На сцената. До …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!