Home / театър / Хей тек спектакъл и германски прочит на Илия Троянов в програмата „Световен театър в София“

Хей тек спектакъл и германски прочит на Илия Троянов в програмата „Световен театър в София“

Поет на танца, Най-добрият познавачи на Шекспир и Вундеркиндът на новия руски театър са етикети, с които наричат част от имената, чиито проекти ще бъдат представени в програмата на „Световен театър в София 2018“. В 12-ото издание на фестивала (4-19 юни) участват спектакли от шест европейски държави – Великобритания, Германия, Италия, Русия, Франция и Чехия.

Откриването е тази вечер в театър „Азарян” с „Хаканаи” – визуално 3D-пътешествие между въображението и реалността. Оригиналният танцов спектакъл е на „Адриен М. & Клер Б“, една от водещите в Европа компании в дигиталните и изпълнителски изкуства. Концепцията, режисурата и сценографията са на Клер Барден и Адриен Мондо . На японски хаканаи назовава нетрайното и крехкото, временното и отминаващото. Хореографията се изпълнява в специален куб, който се превръща в среда на движещи се образи, създавани в реално време, в диалог между движение на човешкото тяло, музика и дигитални технологии.

След представлението зрителите ще имат възможност да разгледат отвътре сценичната инсталация. Любопитното е, че Барден и Мондо създават разнообразни работи – от сценични представления до инсталации в сферата на дигиталните и живи изкуства, които поставят човешкото тяло в диалог с нови медии и технологии. Те се отличават с поетичен визуален език, разгръщащ се в преминаването между реални и виртуални измерения, провокиращи въображението.

На 6 юни гостува и програмата NT Live на Националния театър Лондон. Класическата историческа пиеса на Шекспир „Юлий Цезар” ще бъде представена като прожекция на 6 юни в „Синема сити“.

Режисьорът Никълас Хайтнър, един от най-добрите познавачи на Шекспир и директор на Националния театър в Лондон, я поставя със средствата на съвременния политически театър. Публиката става активен участник в самото действие. Бен Уишоу ( „Парфюмът”, „Момичето от Дания” и „Скайфол”) и Мишел Феърли ( „Игра на тронове”) играят Брут и Касий, лидерите на преврата, в този политически трилър.

Наричат италианския танцьор и хореограф Фабрицио Фавале „поет на танца“. Неговата компания „Ле Супличи“ гостува на престижни форуми, сред които са Венецианското биенале, Единбургския фестивал и Международното танцово биенале в Лион. „Планината Чирчео” ще гостува в София на 8 юни, петък, от 20:00 ч. в театър Азарян.

Планината Чирчео в Италия при Тиренско море е митично пространство, в което Одисей и неговите спътници се изправят срещу магьосницата Цирцея. Способността й да преобразява хората, както и променящите се води на морето са основен източник на вдъхновение на Фавале. Деветима танцьори потъват в това пространство и се завихрят в чувствен, хипнотичен танц. На живо се пресъздават въздействащи звукови и визуални ефекти с промени в осветлението, цветовете и плътността на атмосферата. Привнасят различни естествени елементи като вулканични останки, ледени блокове, скали, животински фигури и пораждат образи, които пресрещат световете на архаиката и високите технологии.

На 9 юни в Дома на киното е прожекцията на „Три сестри” на Тимофей Кулябин – наречен „вундеркинд“ на новия руски театър. Той е артистичен директор на театъра в Новосибирск и на негова сцена поставя Чеховата класика „Три сестри“ по начин, който въвлича зрителите в съвсем ново преживяване и начин на разбиране. Красивата постановка е представяна на големите европейски сцени във Виена, Париж, Тулуза, Сибиу и Атина. Представлението е построено като хореографска и музикална партитура с жестове и звук, като това придава необикновена интензивност и дълбочина на възприемането му.

Зрелищни акробатични номера, хумор и шоу. Една от водещите чешки компании в съвременния цирк идва на 11 юни в Младежки театър „Николай Бинев”. „Неудачници“ на режисьора Ярек Цемерек показва новото лице на съвременния цирк в Чехия в зрелищен спектакъл, съчетаващ танц, акробатика и циркови техники.В основата му са новите таланти от акробатичното дуо DaeMen, превърнали се в телевизионни звезди в Чехия и Словакия. Музиката на живо е на известния чешки DJ En.dru.

Основен акцент в програмата е съвременният политически и документален театър. На 18 и 19 юни в Народния театър „Иван Вазов” гостува постановка по нашумелия роман на Илия Троянов – „Власт и съпротива“ на Шаушпил Хановер, в копродукция с Дойчес театер Берлин, с участието на Самуел Финци.

>> Материалът е публикуван в bTVnovinite.bg <<

About Даниел Димитров

Check Also

Ласло Гьондьор смесва конвенционалната красота с траш естетиката

Сред куклите е заспала мравка. О, вятър, не събаряй куклите. Отпуснала е сънена главица върху …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!