Home / музика / 74-годишен Исус изправи на крака публиката в зала 1 на НДК

74-годишен Исус изправи на крака публиката в зала 1 на НДК

„Винаги усещам вибрациите, емоциите и чувствата на зрителите, които се смесват с нашите, и в продължение на години това усещане не се е променило”. Думите на Тед Нийли, изиграл над 5000 пъти ролята на Спасителя, се потвърдиха и по време на софийския гастрол на рок операта „Исус Христос суперзвезда“.

Най-успешният мюзикъл на Андрю Лойд Уебър дебютира у нас на 5, 6 и 7 април, 50 години след премиерата си, но за първи път в Източна Европа.

Легендарният, 74-годишен Нийли се раздаде докрай, а не по-малко легендарният му фалцет няколко пъти бе оценен с бурни аплодисменти. Втората, по-силна част на спектакъла, изправи на крака публиката.

Една от най-големите закрити сцени в Европа – тази на зала 1 на НДК, се оказа тясна за реализацията на мащабния проект и ефектното представяне на най-популярното парче Jesus Christ Superstar. Артистите започнаха от файето на НДК, преминавайки през цялата зала, за да се слеят публиката, преди отново да се качат на сцената.

За изпълнителите

„Страхотно е, че партньорите ми на сцената като деца са ме гледали по телевизията и е чудесно преживяване днес да работя заедно с тях. Те си мислят, че учат от мен, но истината е, че аз уча от тях”, казва Тед Нийли за колегите си в мюзикъла.

Заслужени овации обра бразилецът Ник Мая – в образа на Юда. По думите му за неговия герой през вековете съществува доста объркана концепция: „А аз трябва да го защитя на сцената. Смятам, че той е добър човек – бори се за неща, които според него са добри и правилни. Героят ми преследва мисия, която е по-важна от приятелството му с Исус”.

Италианската певица и актриса Симона Ди Стефано сподели, че в исторически план героинята й Мария Магдалена също е противоречив характер: „Но аз я разглеждам от човешката страна. Тя е човек на любовта, тя е майка, обича приятелите и хората около себе си. Тя е първата, която повярва на Исус”.

За превъплъщението си в цар Ирод, Салвадор Аксел, също италианец, коментира, че тази личност в продукцията е представена по забавен начин – дори комично: „Това е много драматична история. Моят герой има възможността да стане отдушник на обществото. Изключително емоционален е моментът, в който с палеца надолу произнасям присъдата на Исус”.

На италианския диджей Джордж Адамо е поверен образа на Симон: „Според Библията Симон е воин, който прилага агресия и сила, за да наложи идеите си. Но всичко това приключва след срещата му с Исус. Симон се променя, защото започва да вярва в мисията на Спасителя“. Една от любимите арии на Джордж е тази, която изпълнява след думите на Исус към героя му: „На пътя си, но все още не си на правия път”.

>> Материалът е публикуван в bTVnovinite.bg <<

About Даниел Димитров

Check Also

Режисьорът Александър Мутафчийски: „Славеят“ дойде в момент, когато се бяхме изгубили, за да ни покаже пътя

СОФИЯ,  19.03.2024 12:24  (БТА)  „Славеят“ дойде в момент, когато се бяхме изгубили – за да ни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!