Home / музика / „Исус Христос суперзвезда“ пристига в София директно от Бродуей

„Исус Христос суперзвезда“ пристига в София директно от Бродуей

По-малко от година след легендарните „Котки“ българската публика ще има шанса да види  втори оригинален мюзикъл на Андрю Лойд Уебър. Най-успешният от тях – „Исус Христос суперзвезда“, гостува на 5, 6 и 7 април в зала 1 на НДК, 50 години след премиерата и за първи път в Източна Европа.

С „рок операта на всички времена“ приключва европейското турне, посветено на 70-годишнината на големия композитор.

В ролята на Спасителя е Тед Нийли

играл Исус по-дълго, отколкото той е живял на земята. Звездният състав пристига в София от Амстердам на 2 април. В специално видео Тед споделя, че очаква с нетърпение първата си среща с България и публиката, защото за него това е свещен момент, винаги е искал да посети страната ни,  но досега не му се е отдавала тази възможност. „Щеше ми се да останем по-дълго. Май просто ще трябва да се върнем отново, колкото се може по-бързо“, добавя актьорът.

За себе си казва, че винаги се е чувствал като човек от публиката, който има честта да бъде на сцената и да е част от поредното представление: „В мига, в който започнат първите музикални акорди, олеквам и се въздигам в полета на тази брилянтна концепция“.

„Вдъхновявам се от всеки момент и всяко представление, и не мисля някога да се сбогувам с този мюзикъл“, категоричен е Тед Нийли. Записва първата си песен през 1965, едва 22-годишен. Заедно с групата си издават и албум „Теди Нийли“, с който обикалят из клубовете години наред.

По-късно Нийли започва да участва в мюзикъли на Лари Норман в Лос Анджелис.

Известен е с изключително големия диапазон на гласа си

а през 1971 г. влиза в ролята на Спасителя във филма „Исус Христоссуперзвезда“. И до днес това е основната роля, в която се превъплъщава близо половинн век.

През последните години неотлъчно до Тед e и продуцентът на рок операта – Mасимо Пипаро, с когото през 2014 г. правят европейско турне в Холандия, Белгия и Италия, и печелят престижна музикална награда на Холандия.

Масимо изучава модерна литература, но започва кариерата си като журналист и музикален критик. През 1998 г. основава своята компания, с която продуцира и режисира най-известните мюзикъли, сред които „Евита”, „Томи” и „Исус Христос суперзвезда“. Андрю Лойд Уебър и Тим Райс дори го обявяват за

най-успешния режисьор на Jesus Christ Superstar от създаването му до днес

55 артисти, над 100 костюма, модерно оборудване и огромен брой декори ще пристигнат с 6 тира три дни преди спектакъла в НДК. Повече от 23 години зрелищният спектакъл продължава да вълнува публиката, а заслуга за успеха има перфектната работа на сценографите и дизайнерите върху осветлението и звука. Сценични ефекти помагат на публиката да се пренесе 2 000 години назад във времето и да преживее последните земни дни на Спасителя.

Специалните светлинни ефекти са подбрани и режисирани така, че във всяко действие останалият свят буквално изчезва. Димни завеси покриват сцената в най-напрегнатите моменти, когато затаила​​ дъх, публиката няма търпение да стигне до развръзката, да усети чудото и да се докосне до силата, която побеждава смъртта. А уникалната музика, завладяла сърцата на няколко поколения, ще бъде чута през най-модерната звукова система.

У нас „Исус Христос суперзвезда“ за първи път се режисира от проф. Светозар Донев, следван от Бойко Илиев, а по-късно мюзикъла изиграват и състави на оперите в Пловдив и Варна. В ролята на Исус в България влиза Коцето-Калки, който няма търпение да се срещне с Тед Нийли на живо.

>> Материалът е публикуван в bTVnovinite.bg <<

About Даниел Димитров

Check Also

Кольо Гилъна: За епохата на „Контрол“ в книгата „Извън контрол“

СОФИЯ,  11.06.2024 12:53  (БТА)  Нищо не съм спестявал в книгата. Това е и моят живот, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!