Home / кинце / Пак ще се срещнем след 10 години – с Вим Вендерс

Пак ще се срещнем след 10 години – с Вим Вендерс

Три години след премиерата на изключително силния документален филм „Солта на земята“ на Вим Вендерс, българската публиката ще има удоволствието да види нова лента на режисьора, но този път представена лично от него.

Вендерс се завръща у нас отново заради 22-ия „София филм фест“, почти 10 години след първата прожекция на „Снимки в Палермо“. Този път поводът е премиерата на „Потапяне“ (Submergence)  – заглавието, открило 65-тия филмов фестивал в Сан Себастиан. Любовната история отвежда зрителя в напълно различните светове на двамата главни герои – Даниел Фландърс и Джеймс Мор (в ролите са Алисия Викандер и Джеймс Макавой).

„Тематично по-умерен от големите кинотворби на Вендерс, „Потапяне” е просто филм за любовта, за смисъла на живота, увеличаващия се недостиг на природни ресурси и конфикта между Запада и радикалния ислямски тероризъм”, пише The Hollywood Reporter.

Филмът на Вендерс е създаден по едноименния роман на Дж. М. Леджърд, а сценарист е Ерин Дигнъм (работил и по последния засега режисьорски филм на Шон Пен – The Last Face).

В стая без прозорци на африканското крайбрежие, англичанинът Джеймс Мор е пленник на джихадисти. Представяйки се за експерт по състоянието на водните запаси, той отразява активността на Ал-Кайда в околността. След залавянето му е инсценирана екзекуция и Джеймс е отведен в Сомалия. На хиляди километри от там, в морето край Гренландия, Даниел Фландърс се подготвя за потапяне в морските дълбини. Тя е биоматематик, с френско-австралийски произход, обсебена от живота в най-големите морски дълбини. Киноразказът връща зрителя във времето до предишната Коледа, когато двамата герои се срещат случайно във френски хотел на атлантическото крайбрежие и се влюбват един в друг…

Сред останалите актьори с ключови роли в „Потапяне” са Шарлот Рамплинг, Александър Сидиг и Одри Кутури.

Още шест много силни заглавия от филмографията на Вим Вендерс ще бъдат показани през март. Това са „Париж, щата Тексас” („Paris, Texas”, 1984) с Хари Дийн Стентън и Настася Кински, както и „Солта на земята”. „София филм фест“ ще бъде първият фестивал в света след Берлин, на който ще бъде представена дигитално възстановената версия на „Криле на желанието” („Der Himmel über Berlin”). Троен 3D Вендерс акцент включва поетичното есе „Пина”, посветено на Пина Бауш, документалният филм за архитектура – „Катедрали на културата”, и игралният психологически разказ „Всичко ще бъде наред”.

„Сигурен съм, че когато подобни технологии се включат при засилването на символи в интимната драма, филмите ще придобият друго измерение, ще докоснат публиката по различен начин, като я приближат съвсем реално до персонажите”, коментира Вендерс по повод триизмерния „Всичко ще бъде наред“, създаден по сценарий на Бьорн Олаф Йоханесен, с Джеймс Франко и Шарлот Генсбур („Нимфоманка”, „Меланхолия”, „Антихрист” на Ларс фон Триер) в главните роли.

По време на престоя си у нас Вим Вендерс ще има и специален майсторски клас, посочват организаторите.

> Материалът е публикуван в btvnovinite.bg <

About Даниел Димитров

Check Also

„Бандата на Банши“ – пътят на един Ангел

„Пътешествието на Мая“ е неговият литературен дебют. Минават четири години от идеята до публикуването, но …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!