Home / култУРА / Любимка на Мая Плисецкая изправи на крака публиката на „Лебедово езеро“

Любимка на Мая Плисецкая изправи на крака публиката на „Лебедово езеро“

Синтез между класическа постановка и нови технологии видяха зрителите в пълната зала 1 на НДК вчера при представянето на „Лебедово езеро“. Спектакълът е в топ 100 на най-добрите мултимедийни проекти на Русия за 2016 г. по рейтинг на компанията „Панасоник“.

Музиката на Чайковски оживя сред 3D декори и изпълненията на

над 40 танцьори от Руския мултимедиен театър на балета

Тази сравнително нова трупа е създадена не просто да съхранява родното културно наследство, но и да привлича по-млада и по-масова аудитория. И успява, като основната заслуга за това имат артистите на сцената, избрани след кастинг, и то само сред артисти с опит във водещи балетни театри в Москва и Санкт Петербург.

Сред звездите в зала 1 бяха Владислав Лантратов – премиер балетист на „Болшой театър”, и Мария Александрова, чието брилянтното представяне изправи публиката на крака.

Изящната, 39-годишна Мария Александрова е висока едва 162 см

Прима балерина е на „Болшой театър” до февруари тази година, след което официално обявява оттеглянето си. Носител е на званието „Народна артистка” на Русия и „Златна маска”. Родена е в Москва, в семейство, което няма отношение към изкуството. От малка обаче играе в детски ансамбъл, а 10-годишна попада в столичната хореографска академия, където веднага се отличава с таланта си. Дебютът й в „Болшой театър” е през 1997 г., когато е на 19. Следват 20 години и гастроли в над 60 държави по целия свят и предложения за работа в Ню Йорк, Париж и Лондон. Александрова обаче не приема нито едно от тях.

Известна е като любимка на легендарната Мая Плисецкая

а много от критиците я определят като една от най-интелектуалните и емоционални съвременни танцьори.

Прима балерината не обича да говори за личния си живот, въпреки че винаги откровено отговаря на въпроси за професионални постижения и нови проекти. „Но Маша винаги е мечтала за уютно семейно гнездо“, пишат руските медии. Въпреки натоварения си график, през 2005 г. тя среща любимия мъж, но от суеверие не говори за него. За него се знае само, че е художник и се казва Сергей, а когато молят половинката му да го опише, тя с усмивка отговаря, че той е „брюнет със сини очи“.

Материалът е публикуван в btvnovinite.bg <

About Даниел Димитров

Check Also

Австрийският баритон Томас Вайнхапел: Акад. Карталов е един от хората, които наистина знаят какво означава Вагнер

СОФИЯ,  22.06.2024 10:04  (БТА) Много се радвам, че дебютирам тук, в прекрасната опера на София, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!