още новини >
Home / театър / Ники Урумов, Мишо Билалов и Ани Вълчанова в схема за отказване на приятелства

Ники Урумов, Мишо Билалов и Ани Вълчанова в схема за отказване на приятелства

Ние сме градинари на своето щастие – режем, садим, поливаме. Такава е философията на един френски гражданин, който иска да се освободи от приятелите си навлеци в премиерния спектакъл „Прощална вечеря“ в Сатиричния театър.

Силно актьорско трио – Николай Урумов, Михаил Билалов и Ани Вълчанова, стои зад постановката, разплитаща по един тъжно-смешен начин въпроси, които си поставя всеки човек. Трябва ли да търпим тези, които вече не харесваме, как да си поделим отговорностите в процеса на разприятеляване, колко истински сме с най-близките си хора, защо трябва да изтърпяваме техния любим „Джими Хендрикс от Бутан“ и най-сетне – защо една уж прощална вечеря се превръща в катарзис на собствения ни морален упадък.

Методът „Чорап“ пък се оказва най-доброто средство за измерване на приятелството, след като неговата автентичност вече е сложена на масата. Ако някой все още се пита що за метод е това, нека не търси дълбок смисъл – а само дълбоки резултати. Взимате един приятел-навлек и си разменяте всички дрехи, включително и чорапите, след което Той става теб, а Ти ставаш него, и започвате да си задавате въпроси. Ефектът е гарантирано поразителен!

В „Прощална вечеря“ героите изричат мисли, граничещи с квинтесенции, макар и леко абсурдни – в една двойка „всеки трябва да живее по отделно, а заедно да изживяваме само най-хубавото“. Но има и такива, които са на ръба на конспирацията, когато започнем да реализираме схемата за отказване на приятелства  – „Искаш да разкараш моите приятели и да оставиш твоите“.

И няма нищо случайно, ако някой намери прилика между „Прощална вечеря“ и удостоената с „Икар“ през 2017 г. комедия „Името“. Авторите, актьорите и режисьорът са същите, но приликата е само в декорите. По време на тази „Прощална вечеря“ зрителите ще получат наслада от друго измерение, благодарение на режисьора Здравко Митков, сценографията на  Петър Митев, превода на Михаил Билалов и Ваня Николова. Актрисата Диана Досева се редува в женската роля с Ани Вълчанова.

Драматургът Ина Шкарова за представлението

„Прощална вечеря” е прекрасна интелектуална комедия, която не просто разсмива, но и над която зрителят ще може да разсъждава дълго, дълго след това… „Прощална вечеря” е пиеса за дълбоките, сърдечни връзки, достигнали прага на своето изчерпване. Старите приятелства, които неусетно са помръкнали във въртележката от всекидневни работно-семейни-обществени задължения, от липсата на време да се погледнем, да се почувстваме внимателно един друг, от рутината, приплъзваща дружеските срещи в повърхностно все по-рядко общуване.

„Прощална вечеря“ помага на човека да си върне усещането за непосредственост, празничност, способността да обича, подкрепя и прощава.

За авторите

Александър дьо Ла Пателиер и Матийо Делапорт са родени през 1971 г. Запознават се през 1996-та и скоро освен приятели, стават и съавтори. Сценариите за анимационната поредица Skyland и пълнометражния анимационен филм „Ренесанс“ им спечелват репутацията на успешен и продуктивен тандем. През 2006 г. излиза първият им игрален филм „Джунглата”. Двамата са негови сценаристи, освен това Матийо Делапорт е в ролята на режисьор, а Александър дьо Ла Пателиер на продуцент.

Премиерата на първата им пиеса „Името“ е през 2010 г. Постановката се превръща в събитие и получава шест номинации за наградите „Молиер”. През 2014 г. в театър „Едуард VII“ е поставена втората им комедия „Прощална вечеря”, която има номинация „Кристален глобус” за най-добра пиеса и номинация „Молиер” за най-добра комедия. Миналата година излезе и премиерата на третата пиеса на творческия дует „Всичко, което желаете”.

Материалът е публикуван в btvnovinite.bg <

About Даниел Димитров

Check Also

Самуел Финци: Завръщането е спирка по пътя – пристигане и заминаване

Той е човек, мъж и актьор, чужд на всякакви клишета. Чужд е на това да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!