Home / кинце / Звезда от „Великолепният век“ във филма, отличен с голямата награда на фестивала „Синелибри“

Звезда от „Великолепният век“ във филма, отличен с голямата награда на фестивала „Синелибри“

Италианско-турската продукция „Истанбул червен“ получи голямата награда на фестивала „Синелибри“. Филмът е по едноименната книга на Ферзан Йозпетек, който е и режисьор, и сценарист. Завършеният през 2013 г. роман е литературен дебют на известния италиански режисьор с турски корени и своеобразно обяснение в любов към родния му град, носталгичен разказ, обагрен в червеното на истанбулските залези, на старите трамваи, на изящните чаши за чай.

Наградата за най-добър филм по книга се присъжда на Йозпетек заради оригиналния режисьорски и кинематографичен подход към темата за пътуването към себе си и копнежа за промяна, пречупени през спомена за едно идилично минало. Международното жури в състав Кийра Чаплин, Бруно Куле, Дориана Леондеф и Илиян Джевелеков избра „Истанбул червен“ сред осем екранизации, създадени през тази и миналата година.

Една от главните роли се изпълнява от Халит Ергенч, познат на българската публика от излъчваната по bTV сага „Великолепният век“, както и от други сериали. Основният женски образ е пресъздаден от Туба Бюйюкюстюн, друга любимка на зрителите, която зрителите ще гледат отново през пролетта в „Искрите на отмъщението“.

За филма

Една вечер турски режисьор, живеещ в Рим, решава да хване самолета за Истанбул, където е роден и израснал. Внезапното завръщане у дома запалва един по един спомените му – за майката, красива и меланхолична жена; за бащата, мистериозно изчезнал и също толкова мистериозно появил се след 10 години; за бабата, изтънчената „османска принцеса“; за „лелите“, приятелките на майката, жизнени и жадни за страсти; за вярната прислужница Диаманте; за първото хвърчило, първия филм, първите откраднати целувки и, разбира се, за първата любов – забранена, разтопяваща, изгубена…

Стъпките на режисьора се пресичат с тези на една жена. Тръгнали са заедно от Рим, с един и същ самолет, седнали близо един до друг. Не се познават. Не още. Тя пътува по работа и за удоволствие, в компанията на съпруга си и на една млада двойка колеги. Но в Истанбул ще се случи нещо, което ще промени завинаги живота и на двамата…

Какво не бива да изпускаме от „Синелибри“?

На 17 октомври с американската продукция „Анжел Вагенщайн на 95: Изкуството е оръжие“ ще бъде отбелязана 95-годишнината на именития филмов сценарист, режисьор и писател. На прожекцията в Дома на киното ще присъства и самият Анжел Вагенщайн, а гост ще бъде режисьорката Андреа Саймън, известна със своите интелектуално провокативни творби.

„Изкуството е оръжие“ е 90-минутен портрет на личност, чиято биография се простира в три преломни исторически епохи. 52 филма, 4 романа, 1000 страници „драскулки“… Творчеството му е заслужило международно признание и десетки награди, както за литературните му произведения, така и в сферата на киното.

Филмът е отличен с наградата на публиката от Фестивала на югоизточноевропейския филм в Лос Анджелис.

Материалът е публикуван в btvnovinite.bg <

About Даниел Димитров

Check Also

Саболч Хайду: Всеки ден получаваме малки дози щастие, но не го разпознаваме

Саболч Хайду – една от най-интересните личности на „София филм фест“ (2024), е и шеф …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!