Home / култУРА / Българин прави психоанализа на Швейцария, диагнозата е…

Българин прави психоанализа на Швейцария, диагнозата е…

Българин превърна воденето на дневник в арт инсталация, представяйки една от най-иновативните страни в света – Швейцария. Заедно с това, Райчо Станев – визуален артист и дизайнер, прави още по-основателно твърдението, че родината ни може да се нарича Швейцария на Балканите.

Станев създава своя проект „Хелвеция“ от малки открития чрез комбинация от снимки и бележки, водени в продължение на

30 дни, на 30 различни места

в държавата на банките, шоколада, кравите и часовниците. Тези символи обаче са само туристическия поглед върху нещата. „Хората доизграждат представата за страната, а тях – хората, можеш да ги видиш най-добре, когато си у тях, на гости, в естествена страна“, обяснява Станев.

По думите му неслучайно сравняват воденето на дневник с психоанализа, защото това доста добре помага за подреждането на мислите в главата на човека. „Една от изненадите бе, че успях да намеря неща, които ги има и у нас, и в Швейцария – не само в природата, но и сред хората“, разказва още Станев. Нарича това „паралелни процеси, които са отвъд границата“.

Примерите са няколко, но два от тях са особено впечатляващи. Единият е свързан с бита –

в Швейцария се строят блокове, подобни на нашите панелки

но с доста по-добро качество на изпълнението. Другият пример касае отношенията между хората и звучи като откритие, а именно – че там можеш да си изградиш собствена мрежа от познати.

„Това, което не ни помага да бъдем като Швейцария, е качеството, обобщава Райчо Станев. Или другояче казано – качествените неща у нас не са често срещани. Последните години средното ниво се вдига, но критериите за масово качество са много занижени“. Там, каквото и да се прави, се прави добре, категоричен е той.

Изцяло позитивно е сравнението в търсенето на допирни точки между България и Швейцария по отношение на културата и вглеждането й в по-малките неща, обяснява Ставев. В малкото селце Цортен се организира интересно събитие –

в една плевня идват хора, работят и излагат различни неща през уикенда

Подобно нещо има и в България, и се нарича  Фестивал на козето мляко в село Горна Бела речка.

Не по-малко любопитно е обобщението на тази 1-месечна своеобразна психоанализа на Швейцария чрез воденето на дневник. „Диагнозата е неутрална“, е краткият отговор на Райчо Станев.

Неговият проект е част от Дните на Швейцария в София (8-15 септември) – серия от събития, които се организират за първи път от посолството на Швейцария в България и Българско-швейцарската търговска камара.

Райчо Станев

Райчо Станев е роден през 1977 г. в Момчилград. Завършил е компютърни науки в ТУ Варна. През 2010 специализира в l’Ecole cantonale d’art du Valais – гр. Сиер, Швейцария. Дълго време се занимава с типография, плакат и оформление на книги. Негови работи са представяни в Лондон, Цюрих, Берлин, Бирмингам, Анкара, Делхи и Хавана. През 2004 г. печели първата награда на Creative Commons за творчески проект, публикуван под свободен лиценз. През 2008 г. получава специалната награда на СБХ на Бианалето за български дизайн. Излагал е в Нощ на галериите в Цуг (Швейцария, 2012), участвал е в 12-ото Истанбулско биенале (2011), Sofia Contemporary (2012), Transmediale Berlin (2014) и Read Nordic Praha (2016). Живее и работи в Асеновград.

Материалът е публикуван в btvnovinite.bg <

About Даниел Димитров

Check Also

Модата е ефимерна, но стилът – непреходен

СОФИЯ,  11.05.2024 13:02  (БТА)  Все по-често използвам думата стил, тъй като изповядвам аксиомата, че модата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!