Home / театър / След 27-годишна пауза – отново театрална сцена под открито небе в София

След 27-годишна пауза – отново театрална сцена под открито небе в София

След 27-годишна пауза отново отваря врати откритата сцена на театър „София". Това е единствената в столицата подобна платформа, предвидена и създадена специално за спектакли под открито небе. През 1990 г. на въпросното място е изиграна последната постановка – „Ангели чудовища“ (режисьор Стефан Стайчев). В началото на промените мястото е оставено без специални грижи, а по-късно се дава под наем и се използва като заведение. Сегашното ръководство на театъра обаче решава да върне истинската функция на арт пространството и първото събитие бе концерт на група „Остава“, събрало над 120 човека. За театралните представления ще има 90 седящи места, разположени под навес,…

През годините не един и два софийски театри се опитват да наложат представления на открито, които се радват на огромен успех, след „София моно" и „Опера в парка“, предстои „Театър пред театъра"

User Rating: Be the first one !

След 27-годишна пауза отново отваря врати откритата сцена на театър „София“. Това е единствената в столицата подобна платформа, предвидена и създадена специално за спектакли под открито небе.

През 1990 г. на въпросното място е изиграна последната постановка – „Ангели чудовища“ (режисьор Стефан Стайчев). В началото на промените мястото е оставено без специални грижи, а по-късно се дава под наем и се използва като заведение. Сегашното ръководство на театъра обаче решава да върне истинската функция на арт пространството и първото събитие бе концерт на група „Остава“, събрало над 120 човека.

За театралните представления ще има 90 седящи места, разположени под навес, а билетите за тях няма да са по-скъпи от обичайното – от 8 до 12 лв. Предвиждат се спектакли, дискусии, срещи с писатели, режисьори, артисти, музика и специални събития за деца, обещават от театър „София“. Акцент ще бъде представлението по култовата през 70-те години на миналия век пиеса „Апетит за череши“ от Агнешка Ошецка и Мачей Малецки. То ще се играе на 29 юни.

Предстоят още „В света на детските приказки“ (24 юни) с актьора Юли Малинов и „Живот в 8GB“ (27 юни) – моноспектакъл на Илия Виделинов.

През годините не един и два софийски театри и организации се опитват да наложат представления на открито, които се радват на огромен успех. Една от най-популярните инициативи е фестивалът „София моно“, който тази година отбори своето седмо издание в парка на Военната академия – от 2 до 11 юни.

На същото място, но на 30 юни започва друг също традиционен летен фестивал – осмото издание на „Опера в парка“. Паркът, известен с уникалната си ландшафтна архитектура, е отворен за свободен достъп преди девет години, а само след една година, през 2010, по идея на академик Пламен Карталов, директор на Софийска опера и балет, започва и „Опера в парка“.

И Народният театър „Иван Вазов“ не е чужд на почина да се играе под звездите, закривайки сезона с проект, наречен „Театър пред театъра”. От най-големия ни храм на Мелпомена се похвалиха, че на 21 юни, в рамките само на 14 часа, са изкупени рекорден брой билети – почти 1100. От 3 до 7 юли те ще важат за „Мнимият болен”, „Лунатици” и „Почивен ден”.

Материалът е публикуван в btvnovinite.bg <

About Даниел Димитров

Check Also

Ласло Гьондьор смесва конвенционалната красота с траш естетиката

Сред куклите е заспала мравка. О, вятър, не събаряй куклите. Отпуснала е сънена главица върху …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!