още новини >
Home / музика / В идеалния свят на „Котките“

В идеалния свят на „Котките“

Има ли идеален свят? Да, има. И той е в България, в София. Светът на котките и на прочутата Гризабела, представена като застаряваща мацка със светло минало и мрачно настояще. И този свят, както всичко прекрасно, е стигнал до нас случайно, благодарение на съпругата на Томас Стърнз Елиът, по чиито текст е създаден мюзикълът. Мисис Валъри решава да даде на Андрю Лойд Уебър бележките и недовършената поема за Гризабела – бляскавата котка. Така започва пътят на един мюзикъл, на една незабравима песен – Memory, и на приказката, превърната на сцената в магия... Няма нищо случайно във феноменалния успех на мюзикъла…

Над 20 000 души в София ще видят легендарния мюзикъл на Андрю Лойд Уебър

User Rating: Be the first one !

Има ли идеален свят? Да, има. И той е в България, в София. Светът на котките и на прочутата Гризабела, представена като застаряваща мацка със светло минало и мрачно настояще. И този свят, както всичко прекрасно, е стигнал до нас случайно, благодарение на съпругата на Томас Стърнз Елиът, по чиито текст е създаден мюзикълът. Мисис Валъри решава да даде на Андрю Лойд Уебър бележките и недовършената поема за Гризабела – бляскавата котка. Така започва пътят на един мюзикъл, на една незабравима песен – Memory, и на приказката, превърната на сцената в магия…

Няма нищо случайно във феноменалния успех на мюзикъла „Котки“ – лондонската версия се играе над 20 години, а тази от Бродуей – 18. У нас над 20 000 души ще имат щастието да видят легендарния спектакъл по време на шест представления в зала 1 на НДК, в рамките на четири поредни дни – от 11 до 14 май.

Всичко в това представление е като зашеметяващ пир за сетивата, поднесен със съвършена простота и лекота от безупречно подбрани артисти. Декорите, творческите хрумки и синергията от няколко вида изкуства са надграждани и отработени до последния детайл. Ефектът от безпогрешно отстреляния изстрел е неизменен – изкуство, което може за задоволи и масовия вкус, и най-претенциозните критици.

Декорът

Огромно сметище, събрало всичко, което може да „улесни“ живота на една котка – от рибешка кост до стар автомобил, консерви, бутилки, пантофи, чадър и страници от вестници, посветени на котешките проблеми. Този реквизит остава на сцената през цялото време, както и след края на шоуто, за радост на публиката, която има възможност да си направи траш-селфи.

Музиката и танците

Всички композиции на А. Л. Уебър звучат в оригинал, изсвирени на живо от бенд. Специално изградено студио зад сцената приютява 13 изключителни музиканти и това придава на цялата продукция усещането за уникалност. Голяма част от артистите са професионални танцьори, завършили балетни академии и танцови училища, освен че притежават актьорско майсторство и имат опит в подобни проекти. Затова на сцената има от всичко по много – театър, танц, балет, акробатика, пантомима…

За „Котки“-те и… хората

– Томас Стърнз Елиът, по чиито текст е създаден мюзикълът, е носител на Нобелова награда за литература за 1948 г. В първоначалния вариант има и роли на кучета, които да влязат в особени отношения с котките. Андрю Лойд Уебър обаче се отказва от идеята. Елиът умира 15 години преди премиерата.

– За да завърши шоуто, Уебър ипотекирал собствения си апартамент, тъй като не намерил спонсори. И успява – представлението се играе 18 сезона без прекъсване след бляскавия си дебют през 1981 г. В крайна сметка спектакълът има 3500% възвръщаемост на първоначалните си вложения.

– Преди шоуто да стъпи за първи път в Winter Garden Theatre на Бродуей, се налага няколко реда със седалки да бъдат махнати, защото сцената не може да го побере.

– До 2000 г., когато мюзикълът се мести в Лондон, под креслата на зрителите са изстъргани 108 кг залепена дъвка. Общо 59 705 кондома са купени, за да предпазват микрофоните от грима на актьорите.

– За перуките са използвани около 1500 кг косми от як (всяка перука струва около 2300 долара). За първото шоу на „Бродуей“ са били изразходвани близо 1400 кг изкуствена коса.

– Най-известната песен – Memory, е записана от над 150 артисти, сред които Барбара Стрейзънд. У нас през 1985 г. Лили Иванова издава песента на малка плоча. Преди всички обаче, за главната роля се готви Джуди Денч, но тя къса ахилесово сухожилие на една от последните репетиции преди премиерата и не стига до сцената…

– Марлийн Даниел е единствената актриса, участвала несменяемо във всички представления от 1982 до 2000 г.

– През 1996 г. зрител осъжда мюзикъла за 12 милиона долара. Причината – един от актьорите избрал годеницата му и я взел на сцената да потанцува с нея. Тя обаче се почувствала крайно засегната и омерзена…

Материалът е публикуван в btvnovinite.bg <

About Даниел Димитров

Check Also

Австрийският баритон Томас Вайнхапел: Акад. Карталов е един от хората, които наистина знаят какво означава Вагнер

СОФИЯ,  22.06.2024 10:04  (БТА) Много се радвам, че дебютирам тук, в прекрасната опера на София, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!