Home / музика / Последна инжекция от Омара Портуондо

Последна инжекция от Омара Портуондо

Омара Портуондо е 100-процентова представителна извадка на Куба, на хората в тази красива страна и на все още непокътната ѝ природа. Музиката от концерта на 28 април донесе атмосфера, която няма как да забравиш, ако някога си бил на Острова на свободата, разхождал си се по улиците в Хавана, из градове и села, говорил си с хората и си успял да попиеш от тяхната мъдрост, уникална гледна точка към живота и усмивката, която не слиза от лицата им…

Тази невероятно изглеждаща 86-годишна жена пя за пореден път в София, в зала 1 на НДК, и за пореден път успя да инжектира страст в публиката, успя да я вдигне на крака и да ѝ се обясни в любов. На няколко пъти обаче – с думи и песен, даде да се разбере, че това ще е последното ѝ гостуване у нас – на сцена, като изпълнител.

Близо два часа омайният глас на Омара разказва с песен приказки от Куба – имаше целувки, танци и цветя, и едно поискано от самата Омара българско присъствие на сцената…

Носителката на „Грами“ идва за пръв път през 1971 г., а три години по-късно, на „Златният Орфей“, пее песента на Лили Иванова – „Наше лято“ . Последните ѝ концерти у нас са през 2005, 2011 и 2014 г. През 2017 г. публиката имаше удоволствието да я чуе в компанията на четирима невероятни музиканти и майстори на джаз импровизациите.

Пианистът Роландо Луна е открит от легендата Чучо Валдес, който през 1999 г. му връчва първа награда на джаз фестивала в Куба и го запознава с Хесус Рамос от „Буена виста соушъл клъб“. Оттогава Луна споделя сцената с прочутата формация, а паралелно с това събира овации по целия свят. През 2007 г. печели първо място за солово изпълнение на джаз феста в Монтрьо. Заедно с него в София барабанистът Родни Барето, виртуозът на челото Гастон Хоя, свирил със звезди като Стинг, и Джил Петерсон.

Минути преди да излезе на сцената, Омара Портуондо се срещна с Яна Чакалска, Мария Димова и Илона Иванова от „Гласът на България“. По време на срещата гостенката и трите млади таланта пяха, танцуваха и си говориха.

Какво научиха талантите от „Гласът на България“ от Гласът на Куба:

За музиката: Музиката е душата на един народ.

За какво съжалява: Не съжалявам за нищо, което не съм правила или не съм правила. Секс също съм правила. Нормална съм!

Тайната на успешната кариера: Раждаш се и започваш да вървиш напред, да тичаш!

Как се поддържа: Не полагам никакви усилия! За сцената слагам само фондьотен и червило. Обичам да плувам!

Детската ѝ мечта: Исках да уча пиано, но нямахме пари за пиано. Мечтите се сбъдват.

Материалът е публикууван в btvnovinite.bg <

About Даниел Димитров

Check Also

Кольо Гилъна: За епохата на „Контрол“ в книгата „Извън контрол“

СОФИЯ,  11.06.2024 12:53  (БТА)  Нищо не съм спестявал в книгата. Това е и моят живот, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!