Home / театър / Мавродиев за „Иванов”: Чехов си е Чехов!

Мавродиев за „Иванов”: Чехов си е Чехов!

              „Чехов си е Чехов. Един много точен, подробен автор, който разказва през лупа човешката душа”. Това единствено изречение, казано от Стефан Мавродиев по повод новия му спектакъл „Иванов”, сякаш обобщава всичко за автора като цяло, за пиесата и за резултата от труда, положен от трупата на Младежкия театър. „Иванов” е силно нещо, продължава обаче Мавродиев в качеството си на режисьор – с обрати и контрасти, довеждайки героите до техния катарзис. Любовта пък е основният катализатор на основните процеси в човека и на осъзнаването кой какъв е”. Големият екзистенциален проблем на тази постановка според…

Малин Кръстев е пред огромното изпитание да влезе в кожата и душата на толкова сложен персонаж

Like
User Rating: 4.83 ( 2 votes)

 

 

 

 

 

 

 

„Чехов си е Чехов. Един много точен, подробен автор, който разказва през лупа човешката душа”. Това единствено изречение, казано от Стефан Мавродиев по повод новия му спектакъл „Иванов”, сякаш обобщава всичко за автора като цяло, за пиесата и за резултата от труда, положен от трупата на Младежкия театър.

„Иванов” е силно нещо, продължава обаче Мавродиев в качеството си на режисьор – с обрати и контрасти, довеждайки героите до техния катарзис. Любовта пък е основният катализатор на основните процеси в човека и на осъзнаването кой какъв е”. Големият екзистенциален проблем на тази постановка според Мавродиев е защо любота ни напуска без нашето желание, и оттам започва и драмата, която е „повече от драма”.

В тази своеобразна приказка за излишните хора и говоренето по невъзможен начин има всичко – и любов, и злоба, и спомени, и изневяра. За героите дилемата е нормално състояние на духа (и тялото), дългът винаги е под въпрос, а обичането е само през деня, защото вечер се появява омразата… И както в истинско „гнездо на кукумявки”, и тук се действа на принципа „Да си спретнем гадорийка!”,  докато не се появи … една Шура!

Първата премиера на „Иванов“ е в Москва през ноември 1887 г. Според спомените на по-малкия брат на Чехов – Михаил, оценките на публиката са полюсни – едни аплодират спектакъла бурно, други го освиркват, а споровете са толкова разпалени, че продължават в следващите дни и извън театъра – какъв е този Иванов, защо е толкова противоречив и неясен, та до края оставаш да се чудиш положителен персонаж ли е или отрицателен, герой ли е, негерой ли е, подлец ли е… Всъщност, подобни са били реакциите при поставянето на сцена на почти всеки текст на големия писател.

Във версията на Мавродиев огромното изпитание да влезе в кожата и душата на толкова сложен персонаж е за актьора Малин Кръстев, който през този сезон за пореден път буквално е разкъсан от участия. В останалите роли са Станка Калчева, Рая Пеева, Петко Венелинов, Борис Луканов, Ния Кръстева, Николай Луканов, Гергана Христова, Красимир Недев, Мая Бабурска, Деян Петров, Петър Дочев и Севар Иванов. Любимецът на публиката Ивайло Христов разсмива като пияницата Лебедев.

Сценографията и костюмите са на Петя Стойкова, музиката – на Ценко Минкин, а преводът – на Златна Костова.

Материалът е подготвен от Даниел Димитров.

 

Материалът е публикуван във Vevesti.bg.

Check Also

„Шаферки завинаги“ – триумф на приятелството и за изневерите, които ни правят щастливи

СОФИЯ,  08.03.2024 11:56  (БТА)  Тази пиеса е триумф на едно приятелство, и то многогодишно. Знаем, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!