Home / кинце / Фредерик Бегбеде на български: „Благодаря! Наздраве! Аз съм пиян! Обичам те!”

Фредерик Бегбеде на български: „Благодаря! Наздраве! Аз съм пиян! Обичам те!”

              Фредерик Бегбеде е автентичен френски бохем и провокатор – чаровен, забавен и циничен интелектуалец, който умее да привлича вниманието към себе си.  На откриването на кино-литературния фестивал „Синелибри” той се появи с чаша уиски в ръка и изнесе реч за идеофилиите в живота – тема, вдъхновена от новия му филм „Идеалът”. Преди него атмосферата бе освежена с изискан авторски пърформанс на Виолета Витанова и Станислав Генадиев Humming, който по оригинален начин пресъздаде основната идея на феста – да среща книгите, киното, авторската музика, съвременния танц и визуалните изкуства. Защо един писател се занимава…

С чаша уиски в ръка писателят изнесе реч за идеофилиите в живота и новия си филм „Идеалът”

France
User Rating: 4.47 ( 3 votes)

 

 

 

 

 

 

 

Фредерик Бегбеде е автентичен френски бохем и провокатор – чаровен, забавен и циничен интелектуалец, който умее да привлича вниманието към себе си.  На откриването на кино-литературния фестивал „Синелибри” той се появи с чаша уиски в ръка и изнесе реч за идеофилиите в живота – тема, вдъхновена от новия му филм „Идеалът”.

Преди него атмосферата бе освежена с изискан авторски пърформанс на Виолета Витанова и Станислав Генадиев Humming, който по оригинален начин пресъздаде основната идея на феста – да среща книгите, киното, авторската музика, съвременния танц и визуалните изкуства.

Защо един писател се занимава с филми – за да смени езика, на който работи, за да излезе от вкъщи и да не е сам, обясни Бегбеде преди прожекцията на „Идеалът“, което по собствените му думи  е „втори опит в киното” след екранизацията на „Любовта трае три години“.

Идеалът ни днес е да спим с манекенки, да избягаме от консуматорското общество, да отглеждаме децата си, или  социализъм, капитализъм, фашизъм, национализъм…  Всички тези идеофилии са представени по някакъв начин във филма, каза Бегбеде. Разбира се, добави той, става въпрос са сатира, а тя в моята страна е издигната в изкуство, нищо че това става все по-трудно. Миналата година убиха няколко художника, само защото рисуват карикатури…

„Много трудно е да се критикува светът, към който ти принадлежиш, категоричен е французинът. Аз отдавна действам по този начин, но чрез самокритика. Опитвам се да преодолявам собствените си противоречия, като ги показвам. А това в крайна сметка са противоречията на цялото общество”.

По думите му всички ние живеем „под диктатурата на красотата и сладко страдаме от нея”. Ние обичаме собствения си затвор, обобщи Бегбеде.

И за да затвърди бохемския си имидж, той заяви, че за него ще е удоволствие да чуе реакциите на публиката след тази първа прожекция извън Фланция. Аз съм в „Радисън“, стая 555, бяха последните думи на Бегбеде, преди да напусне сцената на зала 1 на НДК.

Вижте цялата реч на Фредерик Бегбеде:

За „Идеалът”

Филмът е по романа „Помощ, простете“ и представлява брутален разрез на обществото, което нарича себе си елит в модата. „Идеалът” е своеобразна хардкор версия на култови заглавия като „Прет-а-порте” и „Дяволът носи Прада”. Френската лента блика от цинизми, голота, крещящи изроди, сарказъм, извратени модели на хора и всичко, което според Бегбеде го има там, където се създават „търговските” идеали за красота. И както казва Бегбеде, „Идеалът” всъщност е „каталог на мечти, но на мечти, които са опасни или пък лъжовни. Често бъркаме идеала. Пропагандата се опитва да ни убеди, че можем да бъдем щастливи по един или друг на начин и френският лукс е новият опиум за народа”.

За фестивала

Тази година на „Синелибри” ще има над 100 прожекции на 20 филма, от които десет национални и една световна премиера. Второто издание на фестивала посреща и иконата на чешкото кино Иржи Менцел, както и едно от най-значимите имена на холандската проза – Арнон Грюнберг. Подарък за почитателите на ненадминатия литературен мистификатор Ромен Гари ще бъде срещата с екипа на документалния филм „Книжарят”, довел у нас Катрин Бернщайн – съсценарист и двигател на проекта.

Преди началото на пет от прожекциите посетителите ще могат да се снимат в сцени от филмите с герои от „Любовникът“, „Шери“, „Като гореща вода за шоколад“, „Обслужвал съм английския крал“ и „Геният“. Преди френските филми ще се пие вино, преди британските – уиски, преди чешките – чешка бира, а преди „Като гореща вода за шоколад” ще се пие… топъл шоколад.

Паралелната програма на фестивала включва ателиета по сценарно писане с участието на Иржи Менцел и Арнон Грюнберг, както и срещи с преводачи, актьори и кинокритици. Специално за фестивала „Колибри” издава над 10 нови книги, с които ще се срещнат първо зрителите на съответните екранизации.

Check Also

Алма Пьойсти вдига юмрук на радостта

Разговорът с нея звучи като цитати от любими песни – тези, които най-много обичаш. Които …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!