Home / звукът на бозата / Смрад и разруха на метри от Боянската църква

Смрад и разруха на метри от Боянската църква

В смрад и разруха тъне бившият музей към Боянската църква. Той е разположен на метри от средновековната забележителност, която от 1979 г. е културен паметник в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Гледката в изоставената сграда е повече от стряскаща, напомняйки къща на ужасите – празни стаи, рушащи се тавани, използвана от клошари покъщнина, разхвърляни навсякъде бутилки от алкохол и зловещи капчуци – като в истински хорър. Модерното за времето си пространство по нищо не напомня за своето  предназначение, освен дворът, който изглежда красив, дори и неподдържан. Още по-скандално е, че цялата тази собственост може бъде „посещавана“ без никакъв проблем.…
User Rating: 5 ( 1 votes)

В смрад и разруха тъне бившият музей към Боянската църква. Той е разположен на метри от средновековната забележителност, която от 1979 г. е културен паметник в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Гледката в изоставената сграда е повече от стряскаща, напомняйки къща на ужасите – празни стаи, рушащи се тавани, използвана от клошари покъщнина, разхвърляни навсякъде бутилки от алкохол и зловещи капчуци – като в истински хорър. Модерното за времето си пространство по нищо не напомня за своето  предназначение, освен дворът, който изглежда красив, дори и неподдържан.

Още по-скандално е, че цялата тази собственост може бъде „посещавана“ без никакъв проблем. Няма елементарни указателни табели от типа на „Влизането забранено“, нито пък такива с предупреждение за реалната опасност от срутване или падащи архитектурни елементи. От друга страна, мястото е в непосредствена близост до градинка, където играят деца и разсеяността на някой родител може да доведе до неприятни инциденти.

Справка в сайта на Агенцията по обществени поръчки показва, че през декември 2013 г., с решение на Столичната община (СО) е открита процедура за изготвяне на инвестиционен проект за преустройство и адаптация на сградата на Националния музей „Боянска църква“ (старо Боянско училище) в детска градина за две групи.

Проектът е предаден на дирекция „Архитектура и градоустройство“ към Столична община за становище. При положително становище предстои той да бъде съгласуван от всички необходими инстанции, да последва одобрение и издаване на разрешение за строеж, на база на което пък да се обяви обществена поръчка за избор на изпълнител. Реконструкцията на сградата е включена в бюджета на Столична община за 2016 г.

Анкета сред жителите в квартала показва, че малцина от тях се надяват на положително развитие на случая и превръщането на руината в детско заведение. Според местните и този имот ще последва съдбата на други подобни – ще се изчака до пълното му разрушаване, след което теренът ще бъде застроен наново.

Материалът е публикуван в Dnes.bg.

Check Also

Битова страст от времето на народната власт

Няма нищо по-лесно от това една дама да завърти шайбата на телефона, за да си …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Content is protected !!