Home / кинце / „Киномания“ на 30 години, с почит към легендарните режисьори

„Киномания“ на 30 години, с почит към легендарните режисьори

Филмовата панорама на „Киномания“ (17 ноември – 1 декември) навършва 30 години тази есен. Не само заради забележителния юбилей, феновете ще получат две седмици с най-качествените нови предложения от световните екрани. От екипа разкриват и първите топ заглавия, които ще бъдат показани в зала 1 на НДК. Билетите за тях ще бъдат пуснати още на 30 септември. От филмовия фестивал във Венеция идват три топ заглавия – „В страната Ла-ла-ла” на режисьора Деймиън Шазел („Камшичен удар”) – един от сигурните фаворити за „Оскар” според директора на Венецианския фестивал Алберто Барбера; „Светлината между океаните” с участието на звездите Майкъл Фасбендър, Алисия…

User Rating: 5 ( 1 votes)

lala-land

Филмовата панорама на „Киномания“ (17 ноември – 1 декември) навършва 30 години тази есен. Не само заради забележителния юбилей, феновете ще получат две седмици с най-качествените нови предложения от световните екрани.

От екипа разкриват и първите топ заглавия, които ще бъдат показани в зала 1 на НДК. Билетите за тях ще бъдат пуснати още на 30 септември.

От филмовия фестивал във Венеция идват три топ заглавия – „В страната Ла-ла-ла” на режисьора Деймиън Шазел („Камшичен удар”) – един от сигурните фаворити за „Оскар” според директора на Венецианския фестивал Алберто Барбера; „Светлината между океаните” с участието на звездите Майкъл Фасбендър, Алисия Викандер и Рейчъл Вайс и „На млечния път” – новата лента на Емир Кустурица с участието на Моника Белучи и самият режисьор.

„Café society” е следващото интригуващо предложение на майстора Уди Алън, с което се откри фестивала в Кан, а „Хулиета” е на друг ас в режисурата – Педро Алмодовар (от конкурсната програма на Кан), както и „Флорънс, несъвършената дива” с режисьор Стивън Фриърс и с участието на неповторимата Мерил Стрийп.

florence-foster-jenkins1

От 7 до 16 ноември „Киномания“ ще направи специални ретероспективи на двама от най-легендарните режисьори – Андрей Тарковски и Бернандо Бертолучи.

Големият филмов законодател, оставил завинаги следа в световното кино – Бернардо Бертолучи ще бъде представен с някои от най-запомнящите му се филми, сред които скандалният за времето си шедьовър „Последното танго в Париж” с Марлон Брандо, „Двайсети век”, „Последният император”  (отличен с девет награди „Оскар”), „Чай в пустинята”, „Открадната красота”. Зрителите на фестивала ще могат да видят и „ОбсаденИ”, който ще бъде показан за първи път в България, както и провокативният „Мечтатели”.

posledno-tango-v-paris

Ще видим и всичките седем филма на великия Андрей Тарковски –  „Иваново детство”, „Андрей Рубльов”, „Соларис”, „Огледало”, „Сталкер”, „Носталгия” и „Жертвоприношение”, с който печели наградата на журито на фестивала в Кан.

Първите пет заглавия ще бъдат показани на реставрирани от „Мосфилм” (една от най-старите руски и една от най-големите кинокомпании в света) копия на DCP (цифрово копие на филма).  В началото на 80-те Тарковски напуска СССР и последните си два филма – „Носталгия” и „Жертвоприношение”, снима в изгнание – съответно в Италия и Швеция.

stalker_1

About Даниел Димитров

Check Also

Саболч Хайду: Всеки ден получаваме малки дози щастие, но не го разпознаваме

Саболч Хайду – една от най-интересните личности на „София филм фест“ (2024), е и шеф …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!