Home / музика / „Скорпиънс“ без Holiday и White Dove, пак стават!  

„Скорпиънс“ без Holiday и White Dove, пак стават!  

Концертът на „Скорпиънс“ в „Арена Армеец“ мина без Holiday и White Dove, но затова пък чухме всичко останало, което очаквахме да чуем – Still Loving You, Rock You Like a Hurricane, Dynamite, The Zoo, No One Like You, Big City Nights, Send Me an Angel и още десетина стари, но все още пазещи златния си блясък парчета, и, разбира се, вечния Wind of Change.

Концерт като концерт. Не по-различен от всички други гостувания на „Скорпиънс“ у нас, а те не са малко. След падането на комунизма германската банда е идвала поне пет пъти, първият от които – през 1993 г. на стадион „Васил Левски“ с над 50 000 човека публика, два пъти в Калиакра – през 2005 и 2009 г., за да се стигне до обявения като прощален концерт на стадион „Академик“ през 2010 г. Тогава Клаус Майне и компания неведнъж заявиха, че турнето им е последно и то слага точка на дългата им музикална кариера.

За щастие на феновете, дългата им кариера стана още по-дълга, а скорпионите не само че не спряха, а дойдоха отново три години по-късно, опитвайки се да напълнят зала „Арена Армеец“. През 2016-а „Скорпиънс“ отново са в София, на същото място, с вече половинвековен бекграунд зад гърба си и препълнена зала. Защото когато говорим за „Скорпиънс“, там изненади не може да има – отлично смазана германска машина, която обаче си „позволи“ няколко нетипични за тях малко по-дълги импровизации и интродукции.

Поклон пред групата, която 50 години оцелява с репертоар, слушан от малки, големи и още по-големи фенове на рока, поклон и пред 68-годишния Клаус Майне, чийто глас сякаш не е мръднал.

Барабанистът Джеймс Котак, който по здравословни причини не можа да участва в българската част от турнето, беше достойно представен от Мики Дий (Моторхед). Солото му бе един от безспорните акценти в концерта на „Скорпиънс“.

Турнето, с което групата отбелязва своя половинвековен юбилей, получи възторжени отзиви в САЩ и Мексико, а вече и в Европа. Наесен Рудолф Шенкер и колегите му ще бъдат в Южна Америка и Азия, за да финишират в края на годината на родна земя, и то с няколко дати.

„Скорпиънс“ са продали над 100 милиона албума и са изнесли над 5000 концерта в над 80 държави. По време на обявеното като прощално турне Шенкер признава, че е бил удивен от огромното количество нови фенове на възраст между 19 и 28 години, които са неизменно в публиката. Това мотивира бандата да продължи с изявите си и дори да запише нов 20-и поред студиен албум – Return to Forever.

1

2

3

4

About Даниел Димитров

Check Also

Кольо Гилъна: За епохата на „Контрол“ в книгата „Извън контрол“

СОФИЯ,  11.06.2024 12:53  (БТА)  Нищо не съм спестявал в книгата. Това е и моят живот, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!