Home / култУРА / Под стъклените куполи на площад „Независимост“
Достъпът до уникалните археологически разкопки ще бъде свободен

Под стъклените куполи на площад „Независимост“

Софиянци и гости на столицата ще имат възможността свободно да се движат по декуманус максимус – главната улица на антична Сердика, част от жилищния квартал на богатите.

Въпросното трасе започва от източната порта на древния град (при подлеза между президентството и Министерския съвет) и стига почти до входа на метростанция „Сердика“.

Вижте снимки от уникалната археология на столицата.

Реставрацията и консервацията на едноименния античен културно-комуникационен комплекс е завършена, в момента текат довършителни дейности, видя екип на Vesti.bg.

 

В частта под площад „Независимост“ уникалните археологически находки ще могат да се разглеждат безплатно. Там има огромна сграда, принадлежала на богаташ, датирана от 4-6 в., но ако се съди по зидовете, има няколко етапа на преустройства и надзиждания, следствие от ремонти на по-ранни сгради (2-3 в.), обясни Полина Стоянова, съръководител на археологическите проучвания.

В двора на сградата има басейн от 3-и в., но не може да се каже дали е водосборно съоръжение, фонтан или място за къпане и забавление. В две от помещенията има запазени части от мозайки.

 

В укрепената част на Сердика, като столица на римска провинция, жителите са били по-знатни хора, с повече възможности, обясни Полина Стоянова.

По думите й идеята на проекта е ясно да си личи докъде е автентичността и къде започва новия градеж. Новият градеж, освен че е възстановка, той и запечатва, тъй като зидовете не са в съвсем стабилно състояние, когато са били открити.

Пространството е приютило и средновековна каменна църква с много добре запазени стенописни рисунки (на снимката долу). Тя е открита при разкопките под бул. „Мария Луиза“, реставрирана е и е пренесена.

 

В музея на София са експонирани всички артефакти, намерени тук, както и под бул. „Мария Луиза“. Най-интересна е част от статуя, вероятно на император.

Припомнете си уникалните археологически разкопки под бул. „Мария Луиза“:

 

Автори: Ина Друмева, Даниел Димитров.

Още за Ларгото на София:

Граждани за Ларгото: Основите са истински (видео)

Ларгото ще е завършено до Коледа (видео)

Сграда с нечувано солидни зидове разкриха до църквата „Св. Неделя“ (видео)

Ларгото на София – наследство от Сталин

Вижте още интересни новини от света на археологията:

Тайните на Китайските пирамиди

Откриха какви са били първите татуировки

Перперикон – древен и свещен (видео)

Учени смятат, че са открили паметник, засенчващ Стоунхендж

About Даниел Димитров

Check Also

Художникът Лъчезар Ошавков: Човекът изчезва…

СОФИЯ,  27.09.2022 17:58  (ДАНИЕЛ ДИМИТРОВ, БТА) Аз съм човек, който не обича празниците, за мен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!