Home / кинце / Цветисти каръци се борят за оцеляване в черно-бял филм
В черно-бялата лента на Ивайло Христов мрачната перспектива е пречупена през погледа на неколцина младежи...

Цветисти каръци се борят за оцеляване в черно-бял филм

1k

Грозни порутени панелки, мръсотия и съвременна мизерия, обитавана от загубеняци без бъдеще. Дали това е България? Едва ли. Със сигурност обаче в подобна посткомунистическа обстановка живее не малка част от населението на най-бедната държава в Европейския съюз. Такава я виждаме и в новия филм „Каръци“, с чиято българска премиера вчера бе открит фестивалът „Киномания 2015“.

В черно-бялата лента на Ивайло Христов мрачната перспектива е пречупена през погледа на неколцина младежи от застинал в развитието си провинциален град. Всеки от тях е карък от своята си гледна точка, но светлина в тунела винаги има и тя е както в живеца и цветущия живот, който те имат, така и в онази способност, макар и загубени да не губят тънкото си чувство – да обичаш, да се смееш, да помагаш, да плачеш…

Във всичко това има красота, романтика и дори истински романс, което носи големият плюс на „Каръци“ – филмът се гледа на един дъх. Засулгата, освен на режисьора и сценарист Ивайло Христов, е и на камерата на Емил Христов – показваща тъжната красота на една материална и, за съжаление, духовна нищета, както и на музиката на Кирил Дончев.

Поредна силна роля в киното прави Ованес Торосян, Той стана име още като Георги в „Източни пиеси“, а „Тилт“, „Аве“ и „Съдилището“ само потвърдиха, че успехът за този талантлив актьор тепърва предстои. Подобни прогнози може да се направят и за Елена Телбис, която театралната публика познава от сцената на Народния театър. Двамата са башкаръците в „Каръци“, влизайки под кожата на младежи, оставени от майките и бащите си на произвола на съдбата – без значение от повода за това.

Всяка година близо 1500 деца се разделят с родителите си. А само през 2014 г. 914 бебета са останали без семейство. Тази тревожна статистика е провокирала режисьорът Ивайло Христов да инициира пускането на DMS с текст DETSTVO на номер 17707 с цел помагането на тези деца.

А за тези, които живеем тук, остава надеждата да не се сбъдне мрачната прогноза на един от героите във филма, че след време в речниците срещу думата карък ще пише ‘човек, роден в България’.

 

About Даниел Димитров

Check Also

„Бандата на Банши“ – пътят на един Ангел

„Пътешествието на Мая“ е неговият литературен дебют. Минават четири години от идеята до публикуването, но …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!