Home / театър / Танго – всичко е любов, любовта е лудост…
Вече почти всеки ден срещаме хора, които наричаме луди. Някои от нас живеят с хора, които наричат луди. Някои от нас се наричат луди, без въобще да са такива....

Танго – всичко е любов, любовта е лудост…

5

Вече почти всеки ден срещаме хора, които наричаме луди. Някои дори делят хляба и леглото си с хора, които наричат луди. Други се наричат луди, без въобще да са такива. А трети са наричани луди, защото така е по-удобно за конюнктурата, в която са – в името на конформизма и заради изкривените принципи, по които живеем…

А някои пък наричат луди собствените си родители, подведени от собственическото си чувство за покровителственост. Това обаче се оказва танц с дявола, защото децата може да са бъдещето, но нерядко тяхното бъдеще е всъщност настоящето на родителите им. Така, всеки нов танц между поколенията завършва в бъдещето с доброто, старо, страстно и вечно танго.

Комедията „Танго за теб“ от Виктор Лану в Сатиричния театър прави болезнен разрез на този объркан модел, в който три поколения изживяват по различен начин неумолимия ход на своето остаряване. Всеки се опитва да сложи граници на другите, но не и на желанието си да контролира хората, зависими от времето и пространството.

90-годишно „момиче“, на рождения си ден, изживява живота си като на кинолента пред очите на дъщеря, внук и господин Попейка (приятелят с акордеон, с когото дели една и съща пейка в парка). Изживяването е като гръм от ясно небе за всички, търсещи любовта извън сърцето си и въпреки мечтите си. А тя, любовта, може да е толкова близо – в едно случайно танго с един „случаен“ човек.

Героинята на Янина Кашева (звездата от филма „Всичко е любов“, 1979) също води непрекъсната битка с нещата от живота, което й докарва сравнително преждевременно преминаване в отбора на „лудите“… Защото едно танго на спомена връща родителите ни към младостта, а на нас дава пътни знаци към необяснимия свят на старостта, който е тук – между днес и утре. Всичко е танго – танго за теб, моя любов, всичко е любов, а любовта е лудост. Или, може би, лудостта е единствената ни любов…

Екипът:

Постановка – Владимир Петков;

Участват – Йоанна Попова, Янина Кашева, Мартин Каров, Тодор Близнаков;

Сценография – Чайка Петрушева;

Хореография – Татяна Соколова;

Превод – Маргарита Георгиева.

За автораактьор, режисьор, драматург

Виктор Робер Натаф (Виктор Лану) е роден на 18 юни 1936 г. в Париж, в семейството на тунизийски евреин, който е професионален картоиграч, и французойка-католичка. В годините на окупация от фашистите малкият Виктор е приютен от роднини в Нормандия под фамилията Лану. След завършване на гимназията известно време е автомонтьор в заводите „Симка”.

На 20 години участва във войната с Алжир като парашутист. След това работи като механик в различни кино продукции и така се запознава с Пиер Ришар. В началото на 60-те години на 20-и век двамата представят скечове из парижките кабарета и бързо стават популярно комедийно дуо. Между 1964 и 1969 г. Виктор Лану играе на сцената на Театр Насионал Попюлер в постановки като „Хамлет”, „Удържимият възход на Артуро Хи” и „Лудата от Шайо”. През 1973 г. пише първата си пиеса „Рулетката”, а през 1974 – „Пазете се от автобуса”.

От 70-те години на миналия век до наши дни Лану е сред емблемите на френското кино и телевизия. Снимал се е в над 50 филма и около 40 тв продукции и сериали. През 2007 г. претърпява сърдечна операция, заради която няколко години бавно се възстановява. През 2014 г. подновява присъствието си в сериала „Луи антикварят”, в който участва от 1998. Процесът на реанимация и житейските си перипетии след операцията описва в книгата „Два часа за убиване на ръба на басейна” (2014).

През 1989 г. комедията „Танго за теб” е номинирана за престижната награда за драматургия „Молиер”.

About Даниел Димитров

Check Also

Режисьорът Стоян Радев: „И ние играем Ромео и Жулиета“ – през конфликта между драматични и куклени актьори

СОФИЯ,  10.05.2024 11:12  (БТА)  Конфликтът Монтеки-Капулети се разказва през конфликта на драматични и куклени актьори. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!