Home / звукът на бозата / Как рибарят изгуби душата си на път за рая….
Само в рамките на седмица зала 1 на НДК приютява втора голяма българска премиера... 

Как рибарят изгуби душата си на път за рая….

1

Само в рамките на седмица зала 1 на НДК приютява втора голяма българска премиера. Фурорът от Яворгърдевия „Квартет“ повлече крак/публика и за поп операта „Рибарят и неговата душа” с Димо Алексиев в ролята на Оскар Уайлд.

Талантливият български актьор (на снмиката долу) е безспороната звезда в спектакъла, за който с усмивка казва: „Много е смешно, защото не ми стигнаха връзките да играя рибаря”. За ролята се е „уредил“ актьорът Ненчо Балабанов. Весела Бонева пък осъществява детската си мечта да бъде русалка, певицата Амалия Ненова е Душата, Мариана Попова – магьосницата, а оперният изпълнител Стефан Владимиров е Отеца.

Над 3-часовия спектакъл има две неоспорими достойнства – интересна сценография и приятна музика. Сцената държи будни очите на зрителите със светещите костюми на морските обитатели и зрелищната триизмерна прожекция.

Около 60 музиканти – симфоничен оркестър и поп-рок бенд, изпълняват на живо музиката на Минко Ламбоов, смес от различни жанрове – класика, етно, джаз, поп. Музикалните номера са около 50, от които 13 арии и четири дуета. Автор на текстовете на песните и либретото е Анна Топалова, която е и режисьор. Диригент е бащата на композитора – Кирил Ламбов.

Красивата притча обаче губи част от блясъка си покрай прекалено дългите и изпети недобре от всички артисти песни. И, за съжаление, Мариана Попова (на снмиката долу) не е най-добрее пеещият герой – неувереност, може би, и лоша дикция, й пречат да разгърне потенциала си на опитна певица.

„Това, което хората наричат сянка на тялото, всъщност е тяло на душата…“. В думите на Душата е събрана цялата мъдрост на Оскаровия текст и силата, която тушира всяка слабост от опита да бъде преразказан, изпят или обяснен на сцена.

Доказателството за гениалността на „Рибарят и неговата  душа“ е че, тази приказка може да бъде четена и от деца, и от възрастни. И всеки може да намери своя ъгъл към истината за чистотата на душата си. Затова е много важно посягащите към произведението режисьори да не позволяват Рибарят да изгуби душата си на път за рая и в търсене на публика…

Снимки: Лилия Йотова, организатори и БГНЕС

About Даниел Димитров

Check Also

Едуардо Гереро: Съвършената красота е да бъдеш себе си

Ако страстта е най-близката до ума асоциация с един танцьор на фламенко, кое е по-силно? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!