Home / кинце / Най-после приказка без екстри
Два вълшебни часа, в които няма препратки към други светове, осъвремененяване или изопачаване на фабулата, нито просташки хумор...

Най-после приказка без екстри

1

Браво на Кенет Брана! След като в последните години се нагледахме на всякакви извратени варианти на притчите, с които растат и малки, и големи, най-после се появи приказка в чист и неопетнен вид.

105 вълшебни минути в „Пепеляшка“

(Cinderella, 2015), в които няма препратки към други светове, кръвосмешения с други приказки и герои, осъвременяване или изопачаване на фабулата, нито просташки хумор.

100-процентово удоволствие за очите и ушите, което дължим на невероятната класическа музика на Патрик Дойл (работил с Брана и по „Хенри Пети“, „Франкенщайн“ и „Хамлет“) и костюмите на Санди Пауъл.

Носителката на „Оскар“ е създала истинска експлозия от багри върху пищни, но изящни и в същото време много семпли одежди. Например,

10-те хиляди кристала върху балната рокля на Пепеляшка

са отнели 550 часа ръчен труд на 18 шивачи, за да бъдат подредени върху 12-те пласта копринена органза – общо над 250 метра! Фактът е красноречив – за вниманието, отделено върху тази част от продукцията, вдъхновена по думите на Пауъл предимно от модата на 19-и век.

Естествено, върху запазената марка на Пепеляша – пантофките й, също са изсипани куп камъни „Сваровски“, а моделът е заимстван от чифт от 1890 година, изложен в музей, в Нортхемптън, Великобритания.

Ах, тази Кейт!

Почти ледена, студена красота и зловещ магнетизъм. Най-силният и зареждащ образ, и противно на очакването – неотблъскващ, а по-скоро забавен и интересен е образът на мащехата. Защото Кейт Бланшет е еднакво добра навсякъде, където се появи.

До нея е трудно да бъдеш забележителен, но въпреки това добре стоят и Лили Джеймс (Пепеляшка), и Холидей Грейнджър (доведената сестра Анастейша), и Софи Макшера (другата доведена дъщеря Дрисела), и Хелена Бонам Картър (феята кръстница), и очарователния Ричард Медън (принцът).

„Пепеляшка“ е за тези, които искат да бъдат откраднати от красотата, за да се оставят в нейната власт и да почувстват, че наистина тя може да бъде спасение.

 

About Даниел Димитров

Check Also

Саболч Хайду: Всеки ден получаваме малки дози щастие, но не го разпознаваме

Саболч Хайду – една от най-интересните личности на „София филм фест“ (2024), е и шеф …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!