Home / кинце / 50 нюанса кино
Ако имате желание, но нямате време да прочетете огромния труд на Ерика Ленард Джеймс - „50 нюанса сиво“, съвсем логично е да гледате едноименната екранизация...

50 нюанса кино

1

Ако имате желание, но нямате време да изчетете огромния по обем труд на Ерика Ленард Джеймс – „50 нюанса сиво“, съвсем логично е да гледате едноименната екранизация. И причините може да са няколко, но най-вече – секс сцените и небивалата медийна истерия, опитала се да прерасне в социален протест сред дежурните конформисти – хора и организации, яхащи вълната при всеки удобен случай.

За щастие, книгата „50 нюанса сиво“ не влиза в произведенията за задължително изучаване. Затова и филмът трябва да се приема като поредното добре подготвено и режисирано предизвикателство, което ще си върне бюджета многократно.

Лентата удивително добре пресъздава емоциите на хард чиклита, сътворен от 51-годишната Е. Л. Джеймс. Тя, със съсипваща откровеност и ровичкане в болезнени теми, предлага поглед върху отношенията между двата пола – първа среща и първи секс, сексът в офиса, нестандартният секс и т.н. Въобще, сексуалността е доминант, доведен до една почти естествена извратеност и култ към преситеното от женска плът красиво мъжко тяло, чиито носител е докаран до псевдоизбор на партньор.

„50 нюанса сиво“ може да се приеме и като компромис с нечии ценности, и като компромис с киното, което трябва да се показва на голям екран, но  при всяко положение това е филм, в който има няколко блестящи елемента на фона на 50-те сиви нюанса.

Играят блестящи актьори – Дакота Джонсън (дъщеря на Мелани Грифит и внучка на Тити Хедрен), Джейми Дорнан, Макс Мартини, Дженифър Ел и дори певицата с албански корени Рита Ора. Зад камерата е  Сиймъс МакГарви – блестящ оператор, чиито размах познаваме от „Годзила“, „Анна Каренина“ и „Сахара“.

Режисьорът – Сам Тейлър-Джонсън, пък е жена и майка, преборила най-коварната болест два пъти, родила четири деца и омъжена за красавец, който може да й бъде син. Няма как човек с подобна съдба да ни предложи бруталност… Въпреки че има секс, той е премерен, но изящен, и не води до първосигналната възбуда от порното. Защото без колебание е използвано почти всичко, което седмото изкуство предлага като оръжие за вербуване на зрители – и това са много повече от 50 нюанса кино.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=mKUpKZo1A7Q?list=PLJxWbzPOjmEdxI7gVnFwvWAgeevaF7W-5]

About Даниел Димитров

Check Also

Саболч Хайду: Всеки ден получаваме малки дози щастие, но не го разпознаваме

Саболч Хайду – една от най-интересните личности на „София филм фест“ (2024), е и шеф …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!