Home / театър / Самолетът закъснява!
Живеем зад решетка. И не просто решетка, а решетка от часовници, и всеки от тях показва различно време...

Самолетът закъснява!

1

Живеем зад решетка. И това не е обикновена решетка, а мрежа от часовници, всеки от които показва различно време. Времето вече не е наше, а само пари, правещи течението му още по-коварно за мерещите битието си със собствен и с никому несработващ се аршин…

Безпардонно, болезнено и почти истерично начало е избрала режисьорката Маргарита Младенова за новия си проект „Самолетът закъснява“ в театрална работилница „Сфумато“ (Sfumato.info).

Всичко в това представление е на ръба – на живота, на истината, на младостта, на черно-бялото… Още преди да е влязъл в залата, зрителят попада на … улицата, уличния хаос, случайността, опакото. Терминал 2 – заминаващи, е мястото, от където започва и свършва

мръсната българската приказка

разказана от пътници. Тези пътници обаче вместо да се спасят „на Запад“, остават да се борят с крокодилската посредственост и емоционалното буксуване на сънародниците си. Стават част от мрачната статистика, от безкрайните лоши новини по телевизията и от животеца им, който е просто една бележка под линия, и в целия й отвратителен л_йнен блясък започват да търсят оръжието на спасението.

Този спектакъл е отчайващо силен вик и опит за красиво полудяване на нацията, загледана в театъра на политиката и отдавна забравила за театъра на поезията, и това, че тя може да си върне онази яворова, ботева, вапцарова или вазова страст, способна да промени хода на историята.

„Самолетът закъснява“ предлага

нов прочит на Борис Христов

който със сигурност ще провокира, а може и да шокира най-верните почитатели на поета. За други това ще е глътка здравословна литература, но гарантирано никой няма да остане безразличен от инжектираната доза от 30 поеми.

Сценографията, актьорите, музиката и текстът в пиесата вървят заедно и със смайваща хармония градят плавния преход на „Терминал 2“ от място за заминаващи пътници до храм за отиващи си от този свят души, където “болката остава да лежи в калта“, независимо, че повечето от тях емигрират „не от България, а от българите“… Страшни думи, но изречени със 100-процентова откровеност и доказващи, че

човекът не е само социално животно

каквото е убеждението и на Маргарита Младенова. Какво има отвъд социалното, не е много ясно. И слава Богу, защото това само потвърждава неограничените ни възможности. Неограниченост до толкова, че да си позволяваме да ограничаваме собственото си право на свобода и избор.

„Самолетът закъснява“ е спектакъл, в който трябва да се вслушат повече българи – заради истината и заради вероятността да изпаднат от собствената си люлка, и да се превърнат в жалък аксесоар за по-лесно отчитане на брутния вътрешен продукт и узаконената политическа машинация, прекроила аномалията в правило.

Поезията на Борис Христов реабилитира човека като свят в света, защото проблемът ни днес не е как да се нахраним, а как да останем хора, обобщава Младенова.

Екипът

Сценографията е на Никола Тороманов, музиката – на Асен Аврамов. Документалните текстове са обработени от Стефан Иванов, видеото е на Яна Лозева и Любомир Младенов.

Участват актьорите: Александра Василева, Елена Димитрова, Лилия Гелева, Василена Винченцо, Алиса Атанасова, Албена Ставрева, Цветан Алексиев, Добрин Досев, Бойко Кръстанов, Ивайло Драгиев, Станислав Ганчев, Антонио Димитриевски, Сотир Мелев.

About Даниел Димитров

Check Also

Ласло Гьондьор смесва конвенционалната красота с траш естетиката

Сред куклите е заспала мравка. О, вятър, не събаряй куклите. Отпуснала е сънена главица върху …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!