Home / музика / Фелини и Калас – поглед от улицата
Свобода и лято. Само с тези две думи може да се опише усещането от двата спектакъла на Vietata Riproduzione...

Фелини и Калас – поглед от улицата

Image_03

Свобода и лято. Само с тези две думи може да се опише усещането от спектаклите на Vietata Riproduzione, представени тази седмица в софийския театър „Възраждане“.

Предвид капацитета на залата, твърде ограничен брой хора аплодираха един истински празник на уличното изкуство, но поднесен на високо ниво.

Артистите налагат своя собствена техника, разработена от Маурицио Гуаско – хореограф, изпълнител и преподавател по съвременни танци. Самият той е част от шоуто, което се движи на ръба между професионалното и любителското. Любителското в случая трябва да се разбира не като липса на професионализъм, а като техника, която изглежда самоука, но доведена до съвършенство.

Едно от най-интересните приложения на въпросната техника е при рехабилитация на танцови и спортни травми – нежни, прецизни движения, които съживяват цялото тяло чрез серия от упражнения,  използвайки телесното тегло и редица допълнителни фактори за получаване на максимална еластичност и функционалност.

Image_07

Всичко това, по един много красив, лек и неангажиращ зрителите начин е използвано и вплетено в опитите за разказ на двe неповторими съдби – на Мария Калас и Федерико Фелини.

Разбира се, внушението се постига на първо място с избора на музиката, а след това и на уникалните архивни кадри, които се показват през цялото време. Освен това, Vietata Riproduzione прави алюзия между миналото и днес с конкретни знаци от живота на родената в Гърция певица и легендарния италиански режисьор. Техни аксесоари, движения, костюми и реплики са пренесени от артистите директно на сцената. И това се случва в едно с основното изразно средство – негово величество танца, поднесен под формата на балет, пантомима, танго и каквото още ви хрумне. Дори брейк…

Image_08

В пътешествията, наречени „Съкровищата на Мария Калас“ и „Трибют на Федерико Фелини“, си струва да споменем поименно всяко едно от имената, донесли толкова много емоция. Освен Гуаско, това са Анастасия Красноголова, Симона Паризи, Хуан Ледесма и Гиада Ледесма.

Vietata Riproduzione Dance Company е основана през 1989 г. от Маурицио Гуаско. Организацията бързо набира популярност и за кратко време се превръща в неразривна част от емблематични конкурси и фестивали като Vignale Danza (Vignaledanza.it) и Milano Oltre (Milanoltre.org).

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=AQoC94omXxc]

About Даниел Димитров

Check Also

Едуардо Гереро: Съвършената красота е да бъдеш себе си

Ако страстта е най-близката до ума асоциация с един танцьор на фламенко, кое е по-силно? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!