Home / театър / Хикикомори от България събира спомени и снежинки

Хикикомори от България събира спомени и снежинки

Мая Бежанска е куклен(ск)а актриса с приятно ненатрапчиво излъчване, въпреки характерния си глас. През годините най-популярните й изяви са от телевизионния екран и като че ли този халтурен образ й е изиграл лоша услуга.

Тръгнах с твърде малка кошничка към първия й моноспектакъл „Колекционерката“ в театър „199“. Последното моно, което съм гледал там, беше невероятното „Дуенде“ на Татяна Лолова. Голямата актриса този път отново беше в залата, но сред публиката.

Изненадващо, Мая Бежанска успя да задържи зрителите час и половина, без големи прозявки и хъркащи протестиращи.

Представлението е интересно до голяма степен заради „магнитната“ сценография, създадена от Рин Ямамура. Живеещата в България японка също идва от света на куклите и куклената сценография, а преди години нашумя с книгата си „Азбука на любовта“.

Рин е измислила всеки един детайл от декора така, че да е мобилен и да бъде променян за секунди в реално време. Когато разказва за близките си, героинята „сглобява“ баща си върху стол, а за майката използва основата на масата. На сцената има също кутийки, рамка от картина/прозорец, картонени котки, залепен за стената скафандароподобен костюм и какво ли още не. Всички аксесоари са снабдени с магнити, за да могат да се пренареждат…

Изображение

В това царство на магнити актрисата се вживява като страстен събирач на измислени неща. С чувство за хумор и самоирония тя разкрива целия си живот и усещания, които са на ръба между черното и бялото, лъжата и истината, миналото и настоящето. „Превърнала съм се в мозайка, а колекцията ми е част от мен, част от вечността“, казва тя.

Осъзнавайки, че не може да бъде една от многото в света около нея, заявява: „Предпочитам да се отдам на колекцията си, отколкото да живея двойствено“. Нейният свят е букет от спомени и изричани на глас мисли. Тук са въображаемите срещи със семейството, което от дете й слага етикета „Малка сладка боклукчийка“, мъжете, които по думите й „живеят с сънищата на жените, затова наяве ги няма никакви“, снежинките, които са „най-големи в Египет“, чаят от мандрагора „който ти помага да омагьосваш“, пчелите, котките и какво ли още не.

Изображение

В Япония съществува терминът хикикомори, дефиниращ съвременния самотен човек. Неговият проблем е страх от риска и надценяването на потребността от сигурност. Той е настроен срещу това, че всичко се променя, възниква и загива. „Ето такава е нашата героиня“, коментира режисьорът на пиесата Катя Петрова.

Как светът да е нормален, щом е създаден от хора без детство като Адам и Ева, пита Мая Бежанска чрез образа на колекционерката. Според нея най-добрият начин да изживееш живота си, е да го проспиш, през останалото време питието би могло да определя битието, докато водиш битка със себе си, а покрай това – протестираш и срещу безумията в глобален мащаб.

В поставката Мая Бежанска демонстрира и гласовите си качества, импровизирайки на музиката на Христо Йоцов.

Спектакълът е посветен на талантливата Дафина Георгиева–Роня, момичето, което загина през ноември 2003 г. след като бе връхлетяно от лека кола, пресичайки пешеходна пътека.

Изображение

About Даниел Димитров

Check Also

Ласло Гьондьор смесва конвенционалната красота с траш естетиката

Сред куклите е заспала мравка. О, вятър, не събаряй куклите. Отпуснала е сънена главица върху …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!