Home / кинце / #Кой назначи #Ной за спасител?
Това бил един от най-честно задаваните въпроси преди потопа...

#Кой назначи #Ной за спасител?

Изображение

Едва ли има въпрос с по-ясен отговор, който обаче да е предизвикал гнева и недоволството на толкова много хора. Точно с това ни занимава през повечето време 138-минутната 3D сага, описваща живота на Ной и неговата мисия по спасяването на човечеството.

Нищо ново под слънцето – още тогава поставянето на определени лица за мисия, макар и от самия Бог, е било обект на недоволство, завист и търсене на всякакви начини да се спре хода на събитията. Естествено, аналогията с днешния ден е първоаприлска манипулация, но в същността си нещата са сходни.

Епосът „Ной“ (Noah) на режисьора Дарън Аронофски („Черният лебед“) е вдъхновен от библейския сюжет за всемирния потоп, който Бог изпраща на поквареното човечество. Избран за великото дело е Ной (в ролята Ръсел Кроу), който заедно със семейството си трябва да спаси невинните твари и да изпълни волята на своя Бог. Изправяйки се едновременно срещу реален враг и непозната заплаха, той е призван да положи ново начало в историята на човечеството.

Зрелищни кадри с много вода, масовки с хора и животни, ефекти и блестящо заснети сцени подсилват историята, позната на средноинтелигентния зрител. Затова няма нужда от повече разкази. Любопитна обаче бе цяла суета и суматоха около лентата още преди да се е завъртяла по екраните.

Първо излязоха информации, че Ръсел Кроу чакал (???) папата да благослови него и филма. След това се появи официално опровержение на тази новина от продуцентите от Paramount Pictures. Буквално няколко дни по-късно гръмна информацията, че папа Франциск е приел Кроу, който успял да се срещне с главата на римокатолическата църква едва от третия опит (!!!).

Освен това, актьорът бил поканил папата и на премиерата – чрез Туитър (!!!). Хепиендът е, че на срещата, състояла се на 19 март, Франциск одобрил филма и го благословил. По думите на Кроу за него кратката аудиенция била „изключителна привилегия“. От Paramount излезе още едно мъгливо обяснение – имало е контакт с Ватикана, но без уговорена среща, тъй като Ръсел Кроу бил толкова известен, че можело да предизвика безредици на площад „Свети Петър“.

Междувременно мегарпродукцията бе забранена в редица ислямски страни като ОАЕ, Катар и Бахрейн заради сцените с пияния Ной и показаното насилие. Аргументите са, че това би могло да обиди чувствата на мюсюлманите, почитащи Ной като един от 25-те пророци, споменавани в Корана.

Най-многолюдната страна с мюсюлманско население – Индонезия, наложи вето, тъй като изобразяването на пророци е забранено от ислямския закон. Духовете разбуниха и огромните паднали ангели, наричани във филма „пазители“ и пресъздадени като странни, огромни образи от скали със светещи очи.

Не бива да подминаваме и актьорите, които партнират на Кроу в продукцията с бюджет от 125 милиона долара. Носителката на „Оскар“ Дженифър Конъли („Красив ум“) играе съпругата на Ной, 77-годишният сър Антъни Хопкинс е негов дядо, а Ема Уотсън е жената на най-големия син на Ной (Дъглас Буут). Участват също Рей Уинстън („Снежанка и ловецът“, „Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп“) и Логън Лерман („Тримата мускетари“, „Какво искат жените“).

Изображение

About Даниел Димитров

Check Also

Алма Пьойсти вдига юмрук на радостта

Разговорът с нея звучи като цитати от любими песни – тези, които най-много обичаш. Които …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!