Home / радостта от живота / Помпей – невъзможният „Сървайвър“

Помпей – невъзможният „Сървайвър“

Изображение

Изригването на вулкана Везувий на 2 август 79 г. е толкова силно, че върхът на планината намалява с цели 700 метра и прави нова брегова линия. Лавата е като стълб с височина 30 километра, който всяка секунда изхвърля в атмосферата по тон и половина пепел и горещ газ.

И още нещо, което е трудно да се проумее. Подобен апокалипсис е сравним с ядрен взрив, но енергията, освободена от експлозията, е 100 000 пъти по-голяма от тази при бомбардировката над Хирошима.

Ето защо не е чудно, че буквално за минути двата града Помпей и Херкулан са погребани. Хората са умирали мигновено, а случайно оцелелите са се задушавали до смърт.

Целият този ад и животът няколко дни по-рано са пресъздадени почти в детайли във филмовия 3D проект „Помпей“ (Pompeii). За разлика от подобни продукции, тази продължава само час и половина, което е едно от големите й достойнства.

Темата за Везувий е ученическа тръпка на режисьора Пол Андерсън. Oт малък той се интересува от римската цивилизация и по-специално – Помпей. „Идеята, че цял град и хората, които са живели в него, са застинали във времето, все още ме очарова“, споделя той.

По онова време Помпей е меката на богаташите. Животът кипи с пълна сила, правят се мащабни планове за нови строителни обекти, кипи търговия и не на последно място – градът е сред най-големите курорти на времето си, което предполага бурен нощен живот и неспирни купони.

Андерсън и неговият дългогодишен професионален партньор Джеръми Болт, известни с поредицата „Заразно зло“ (Resident Evil), смятат, че 3D технологиите работят най-добре за филмите за бедствия, и прекарват повече от шест години в проучване на застиналия под лавата град. Двамата скицират на място улици и сгради, снимат над Везувий и над активни вулкани, за да може филмът да бъде максимално достоверен…

Младият роб Майло (Кит Харингтън) иска да откупи свободата си и да се ожени за дъщерята на господаря си (Емили Браунинг). Но той все още не знае, че тя е принудена да се омъжи за корумпиран римски сенатор (Кийфър Съдърланд), и вместо да получи свободата си, Майло ще бъде продаден на друг богат земевладелец в Неапол.

SPOILER ALERT!

Когато Везувий изригва, Майло си проправя път през арената, за да стигне до хората, които обича, докато величественият град се затрива пред очите му. Точно в тези финални моменти екшънът прилича на един невъзможен „Сървайвър“, в който накрая оцеляват само двама – Майло и любимата му. Но не съвсем, защото в последните секунди са погълнати от вулкана, докато двамата са едно цяло, без страх от бедствието, заради силата на любовта…

В лентата блестят още имената на актьорите Джаред Харис и Кари-Ан Мос, Саша Роиз, Джесика Лукас, Адеуали Акинуйе-Агбайе.

About Даниел Димитров

Check Also

Третият най-бърз човек на планетата: Искам да променя света, но трябва да съм сигурен, че съм променил себе си

София, 20 ноември /Даниел Димитров, БТА/ Как живее третият най-бърз човек в света – Андреа Маркато. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Content is protected !!