Home / звукът на бозата / Мамо, това момиче Фют ли е?

Мамо, това момиче Фют ли е?

1

Точно този въпрос дочух на един от премиерните спектакли в театър „Възраждане“ на пиесата „Ян Бибиян и дяволчето Фют“. Стъписаната майка нямаше как да отовори отрицателно, при положение че наистина ролята на опашатия герой се изпълняваше от … актриса (Яна Кузова).

Колебанието за пола на Фют се подсилва и от леко странния му и почти еротичен аутфит – ярко червено прилепнало по тялото боди,  украсено с шипове и дълги черни ресни, червена перука със стърчащи от нея черни кичури и ботушки тип Йети.

Преди това част от детската публика беше разплакана след като кацарят започна да налага нечовешки Ян Бибиян заради една от белите му. Слава Богу, преди най-силно ревящото дете да напусне залата заедно с майка си, актьорът-„побойник“ умело се измъкна от ситуацията с думите: “Не плачи, мойто дете, той си е добре и ще се върне“.

Един малък зрител обаче беше изгубен за историята, в която палавото детенце става добро. Друг е въпросът до колко в тази постановка Ян Бибиян отговаря на представите за дете, тъй като актьорът (Станислав Пеев) е на видима възраст поне 30 години.

На сцената, в рамите на това едва 60-минутно представление, имаше и други издънки, които екипът може би трябва да изчисти, за да осигури творческо дълголетие на проекта си. В паузите, когато се сменя част от декора, в залата настъпва пълен мрак, който също докарва до плач част от публиката. „Няма да спиш! Не се плаши!“, успокояваше рожбата си една майка.

Истинско удоволствие за децата се оказа появяването на огромното магаре на кацаря и четирите дявола, които се събират за да решат съдбата на Фют. Рогатите бяха посрещнати с вик „Космонавти“ – може би заради светещите лампички в ръцете им.

Преминаването на Ян Бибян в Долната земя невръстната аудитория видя като „Дискотека“ и „Все едно сме на въртележка!“, заради сценографското решение да се използва истинска диско топка.

blog

Истинската изненада обаче е в самия край на този приказен епос. И тя не е свързана с връщането на Ян Бибиян у дома, а с превръщането на Фют в … красавицата Яна.

По фантастичния роман на Елин Пелин са работили Христо Ботев Станчев – режисьор, специални ефекти и видео, Валентин Топенчаров – сценограф, Зорница Петрова – хореограф. Костюмите са на Мира Бъчварова, а композитор на музиката е Георги Георгиев от група „Остава“ (номинация за „Икар“ за 2014 г. за авторска музика). Роберт Янакиев, Анатоли Лазаров, Ивет Радулова и Христо Ботев допълват актьорския състав.

Друга версия на „Ян Бибиян“ през този театрален сезон предлага и театър „София“ на голямата си сцена.

2

About Даниел Димитров

Check Also

„Шаферки завинаги“ – триумф на приятелството и за изневерите, които ни правят щастливи

СОФИЯ,  08.03.2024 11:56  (БТА)  Тази пиеса е триумф на едно приятелство, и то многогодишно. Знаем, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!