Home / театър / Ян Бибиян и Фют скачат с бънджи и пушат цигари …
В ролята на Ян Бибиян е 33-годишният Борис Георгиев, който прекарва на сцената близо 10 минути затворен в буре ...

Ян Бибиян и Фют скачат с бънджи и пушат цигари …

1

„Ян Бибиян“, най-популярният български фантастичен роман за деца, писан от Елин Пелин през 40-те години на миналия век, оживява на сцената на театър „София“ в ново представление.

„Неочаквани обрати, прескачане от Долната в Горната земя, луди танци на дяволи и омагьосани красавици правят„Ян Бибиян“ първият екшън в българската литература“, смята режисьорът Бисерка Колевска. По думите й идеята е била да се създаде зрелищен едночасов спектакъл, задържащ вниманието на децата, които гледат кино, анимация и играят компютърни игри.

Един от сценографските прийоми са бънджи въжета, от които скачат почти всички герои. На премиерата този вторник, 19 февруари, детската публика аплодира бурно също и танците, акробатичните номера и пренасянето на част от действието в залата, между редовете.

Интересът на малчуганите прикова и сценичният бой, подготвен с помощта на каскадьора Емил Видев. Освен че има зад гърба си редица български филми като „Време разделно“, „Хан Аспарух“ и „Патилата на Спас и Нели“, той е работил с Жан-Клод Ван Дам в „Извън релси“, „Двойникът“ и „В ада“.

Въздействащата визия е постигната без много театрална механика, за да може „Ян Бибиян“ да пътува из страната и на фестивали в чужбина, обясни Бисерка Колевска.

В музиката и танците има поп, рок и хип хоп. Песните и оформлението са театрален дебют за младия композитор Василен Вълчанов. Хореографията е на Татяна Соколова, а сценографията – на Свила Величкова.

В ролята на Ян Бибиян е 33-годишният Борис Георгиев. Той прекарва близо 10 минути затворен в буре, което Фют (Юлий Малинов) и другите дяволи преобръщат, удрят и търкалят по сцената.

В подземния свят палавото момче се среща с наистина страшните и зли дяволи, и лукавия маг Мирилайлай (Николай Върбанов). Там той е подмамен от редица изкушения, които не са спестени на публиката – пуши цигари, пие алкохол, разбива прозорци, лъже майка си. В крайна сметка, Ян преживява своя катарзис, пречиства се и излиза от приключението много по-добър.

Сьс своята свобода той връща щастието и на омагьосаното пиле (Симона Халачева), което в края на приказката се превръща в красива девойка. „Вярвай в себе си, бъди смел и имай надежда“ са думите, с които преродилото се в човек пернато животинче се отблагодарява на Ян Бибиян за стореното добро. 

2

About Даниел Димитров

Check Also

Ласло Гьондьор смесва конвенционалната красота с траш естетиката

Сред куклите е заспала мравка. О, вятър, не събаряй куклите. Отпуснала е сънена главица върху …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!