Home / театър / Насаме с Дора Габе и Багряна

Насаме с Дора Габе и Багряна

1

Животът на най-силните и ярки личности може да бъде пренесен във времето по най-убедителен начин единствено от други силни личности. Защото силата се носи от сила. Слабите духом няма как да създадат достоен продукт, пълен с емоции и с достоверност на посланието. Доказателство за това е едно от най-новите постижения на Народния театър.

Две легендарни български поетеси – Елисавета Багряна и Дора Габе, се оказват в принудително съжителство в Дома на писателите в Хисар. Този престой е превърнат в истински спектакъл от режисьора Юрий Дачев на сцената на IV-ия етаж.

В представлението, наречено „Две“, публиката става свидетел на отношенията между личности с неоспорим литературен талант и интересни биографии. Превъплъщението в образите правят Бойка Велкова – като една суетна, страстна, лесно ранима и иронична Дора Габе, и Мария Каварджикова, която влиза под кожата на безкомпромисната, консервативна, праволинейна и вече уморена от живота Багряна.

„Смешно е човек, който се занимава с театър, да вярва, че може да постигне цялата истина за хора, които ги няма, при това толкова многолики като Багряна и Дора Габе“, коментира Юрий Дачев. По думите му постановката няма за цел да превръща героините си в „легенди с втвърдена политура“, което според него е най-ценното качество на „Две“.

Чисто по женски, дамите се захапват с повод и без повод, но винаги с чувство за хумор. „Я, да си сменим червилата“ е репликата, с която обаче се прекратява всеки спор. Дора Габе твърди, че комарите просто хапят Багряна, а нея я жилят. И двете избягват да използват думата `стара`, затова казват, че ще хванат влака за Възрастна Загора, който минава през Възрастна планина…

„Винаги се притеснявам, когато ми правят комплименти. Все се страхувам, че не казват достатъчно“, заявява Дора Габе. Тя не крие, че се ласкае от вниманието на медиите, за разлика от Багряна, която не обича телевизията.

В миг на откровение Дора Габе признава, че вместо деца, има само стихове, затова съветът й е „По-добре любете, вместо да пишете стихове“.

Боян Пенев (един от най-големите български литературни историци и критици, съпруг на Габе и голямата любов на Багряна) е името, което обаче винаги води до скандал в разговорите.

В пристъп на ревност към Багряна, Дора Габе изгаря част от писмата му. След като многократно заявява, че Боян Пенев е любовта на живота й, накрая тя обявява, че всъщност любовта на живота й е Яворов. „Напук се ожених за Боян, сега тъгувам за Яворов“, споделя тя.

Интересен е начинът, по който в пиесата са припомнени най-добрите стихотворения на Багряна и Дора Габе. В един момент, ей така, за да убият време, те решават да играят на познатата игра с отгатване на филми, само че изменена в техен стил…

Спектакълът загатва, но не дава ясни отговори на редица въпроси, които витаят в общественото пространство от години – дали Дора Габе прощава на Багряна и признава таланта й, колко мъже ги разделят, кой ще отсъди коя е по-красива, коя е по-талантлива, коя е по-обичана, коя е способна на повече любов, вярно ли е, че „Две хубави очи“ на Яворов е посветено на Дора, дали наистина Багряна е виновна за смъртта на Вапцаров, в какви отношения е била с бащата на Дилма Русев, вярно ли е, че и в двете поетеси е бил влюбен Нобеловият лауреат Витезслав Незвал и т.н.

Пиесата е създадена от Таня Шахова, която прави редица срещи и разговори с хора, свързани с двете „връстници на всички поколения“. Всеки, доближил се до тях, помни и разказва за тези срещи, никой не остава безразличен, добавя Шахова. Любопитното е, че докато пише текста, тя си представя Цветана Манева в ролята на Багряна, а Мариус Куркински – като Дора Габе.

За този свой литературен проект Шахова благодари на Блага Димитрова и Йордан Василев, Снежина Кралева, Стефан Цанев, Любен Дилов, Иван Сарандев, Любен Георгиев и Антоанета Дончева.

Сценографията и костюмите са на Радина Близнакова, музиката – на Асен Аврамов. Ева Тепавичарова е в ролята на безмълвната камериерка, която обаче „проговаря“ в края на представлението.

Представлението, посветено на 120 години от рождението на Елисавета Багряна и 125 години от рождението на Дора Габе, на 19 февруари беше изиграно и в чест на Татяна Лолова, която тази година празнува 80-годишен юбилей. „Няма актриса, която да е получила такъв подарък за напредналата си възраст“, коментира актрисата, след като аплодира колегите си, заедно с публиката.

2

About Даниел Димитров

Check Also

Режисьорът Стоян Радев: „И ние играем Ромео и Жулиета“ – през конфликта между драматични и куклени актьори

СОФИЯ,  10.05.2024 11:12  (БТА)  Конфликтът Монтеки-Капулети се разказва през конфликта на драматични и куклени актьори. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!