Home / музика / След четвърт век – отново „Моята прекрасна лейди“
Публиката ще види чисто нов спектакъл, създаден по нов превод, с оригинална оркестрация, доставена от Лондон. А артистите говорят и пеят на съвременен език ...

След четвърт век – отново „Моята прекрасна лейди“

1

На наскоро починалата оперетна прима Лиляна Кисьова – първата българска Елайза Дулитъл, е посветена първата за 2014 г. премиера на Музикалния театър – „Моята прекрасна лейди“, обяви директорът на трупата Марио Николов.

По думите му публиката ще види чисто нов спектакъл, създаден по нов превод (на Милен Митев). Изпълнението на музиката за първи път у нас ще е по оригиналната оркестрация с партитура, доставена от Лондон, а артистите говорят и пеят на съвременен език, допълва диригентът Юли Дамянов.

През годините „Моята прекрасна лейди“ е представян два пъти на сцената на Музикалния театър. През 1965 г., само девет години след премиерата на Бродуей, у нас под режисурата на Светозар Донев се изявяват звездите Видин Даскалов, Зорка Димитрова, Лиляна Кисьова, Людмила Чешмеджиева, Минко Босев. Втората постановка е на Гриша Островски през 1989 г.

Четвърт век по-късно най-успешната творба на американския творчески тандем Фредерик Лоу и Алън Джей Лърнър по известната пиеса на Бърнард Шоу „Пигмалион“ е с модерна интерпретация – с мултимедия и сложен мизансцен. „Радост и респект бе за мен да работя с режисьора Димитър Шарков, който е новатор и познавач на традицията, но и с усет за излишното“, добавя Юли Дамянов.

4

„Всеки елемент от декора е обигран, но можеше да е и много по-бъбриво“ , коментира художникът Чавдар Чомаков. Десетина силуета са основният акцент в създадената от него сценография. По думите му неговата и на режисьора идея е да няма конкретика в обстановката, а да се създаде атмосфера на наблюдаващи отстрани хора, които, подобно на зрителите в залата, следят отстрани живота на Елайза.

Хореографът Анна Пампулова също коментира работата си по „Моята прекрасна лейди“: „Залагам на съвременния танц, но не забравям и класическия мюзикъл. Запазих красотата и естетиката на бала, в унисон с идеята на режисьора и сценографа“.

Различни от познатия театрално-кабаретен стил са и решенията на Надя Митева – автор на костюмите. Тя твърди, че е създала модели със сатирични нотки. Митева има 19-годишен опит като сценограф в Сатиричния театър.
В ролята на Елайза Дулитъл са Катерина Тупарова, Людмила Козарева и Марта Янева, а на проф. Хигинс – Александър Мутафчийски и Марчо Апостолов. Драгомир Стойков и Иван Панев играят полк. Пикъринг. Като Алфред Дулитъл, бащата на Елайза, се редуват Лъчезар Лазаров, Николай Борисов и Христо Сарафов. Участват още Мария Коровешова, Надя Стефанова, Светлана Иванова, Денко Проданов, Калина Ангелова, Александър Василев, Румен Григоров,Емил Митрополитски, Венцислав Динов, Димитър Павлов и Георги Ханджиев, също – оркестър, хор и балет на Музикалния театър.

3

About Даниел Димитров

Check Also

„Крадецът на праскови“ – опера за войната, съдбата и любовта

СОФИЯ,  23.03.2024 14:00  (БТА)  БТА е единствената медия, допусната до репетициите на операта „Крадецът на праскови„. Световната …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!