Home / музика / Италианци едновременно пеят и готвят спагети на сцената

Италианци едновременно пеят и готвят спагети на сцената

1

Италианците от „Спагети суинг бенд“ поднесоха един от най-атрактивните концерти на джаз фестивала в Банско (8-13 август). Петимата младежи доказаха защо в родината им музиката и готвенето се приемат за страсти с еднакво силен заряд и как популярни мелодии от 30-те и 40-те години на миналия век се интерпретират от най-младото поколение италиански изпълнители.

Барабанистът Стефано Перето опроверга всяка логика за симбиозата между паста и музика, импровизирайки на две от парчетата със спагети вместо палки и с тиган вместо тимпан. Колегите му забавляваха публиката с джаз версии на шлагери на Лучано Павароти, Доменико Модуньо, Мина, Алфредо Бонгусто, Никола Арилиано…

Любовта е основната подправка за всичко, единодушни са членовете на формацията. Доказателство за това е и фактът, че всеки от тях живее в различен град, но това не пречи в името на проекта да се събират, репетират и пътуват заедно по целия свят. Тази година освен в родината си артистите имат участия във Великобритания, Турция, Франция, Хърватия, Словения и Украйна.

2

Енергията и чувството за хумор не напуснаха суинг бенда на пресконференцията им и шоуто след това, както и по време на интервюто, което дадоха за „Дневник„:

Защо изпълнявате само стари шлагери? Някой писал ли е музика специално за вас?

Дон Джиджино Сидеро (пиано и вокал): Избрахме тази музика, защото сме били гангстери в предишния си живот (бел. авт. – всички се смеят с глас). Затова искаме да живеем в 40-те години, а не в съвремието.

Това ли е най-подходящата музика за приготвяне на паста?

Маурицио Сицилиано (акробатичен готвач): Готвенето е романтичен процес, чувство, в което аз преживявам всяка съставка. Музиката е като обвивка на всичко това, като саундтрак на един филм от това време.

Линда Джиджерино (вокал): След Първата световна война Италия е била в криза, както и сега, но въпреки това животът е бил хубав и романтичен. Ние искаме да пресъздадем тази атмосфера. Затова сцената наподобява джаз клуб от 50-те години и „пълно потапяне“ в италианския „сладък живот“ (dolce vita).

Какво не харесвате в днешния си живот?

– Политиката (бел. авт. – всички в един глас).

Мис Бети Бол (вокал): Това, че например учителите и много други не получават възнаграждението, което заслужават. Не ми харесва и това, че има много голяма контраст между бедните и богатите.

Маурицио Сицилиано: Политиката наистина е проблем. Но всички италианци имат една обща черта – привързаността към семейството. Семейството е много по-силно от всичко останало, включително и от политиката. От друга страна, кухнята и масата в нея са мястото, което обединява цялото семейство и там се решават всички проблеми, включително и политическите. Извън това място нищо друго не е важно. Всичко е много просто…

Снимки: Dahnyelle и Кирил Клюмов

About Даниел Димитров

Check Also

Мюзикълът „Здравей! Как си, приятелю?“ – мост между поколенията

СОФИЯ, 23.04.2024 08:30 (БТА)  Мюзикълът „Здравей! Как си, приятелю?“ е мост между поколенията. По-зрялото поколение ще гледа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!