Home / музика / В Ню Орлиънс има само три жени и над 100 мъже барабанисти
Хората, които живеят в Ню Орлиънс, наистина обичат музиката. А когато ти се занимаваш с музика, обичат и теб ...

В Ню Орлиънс има само три жени и над 100 мъже барабанисти

1

В меката на музиката Ню Орлиънс има над 100 мъже барабанисти и само три жени, които умеят да боравят с палките, и една от тях е българката Бояна Траянова. Тя е сред участниците в 16-ото издание на джаз фестивала в Банско.

По-нетърпеливите вече имаха възможността да видят атрактивното й изпълнение на джемсешън заедно с музикантите от нейното трио „Блекаут“ – Джеси Мороу (контрабас) и Ед Барет (китара). Големият им концерт е на 13 август, в последния ден от фестивала.

Любопитно е, че присъствието на „Блекаут“ в Банско е осигурено благодарение на български бизнесмен от Щатите, който поел всички разходи по пътуването.

Бояна напуска България през 1990 г., когато е едва 9-годишна. Признава, че най-много за барабаните е научила от музикантите, които са на всяка крачка. Сега тя е сред най-търсените перкусионисти в града и се радва, че има възможността да свири всеки Божи ден, като нерядко има по 2-3 участия на вечер.

Тромбон Шорти е най-известният изпълнител, с когото е работила, а в последните две години е част от „Неслорт“ – модерен джаз състав на Рик Тролсен (тромбонист и композитор).

„Хората, които живеят в Ню Орлиънс, наистина обичат музиката. А когато ти се занимаваш с музика, обичат и теб“, споделя Бояна.

Амбицията и мечтата й е не само да популяризира в САЩ българския фолклор, в който е влюбена от дете, но и да привлече американски музиканти. Все още е в процес на търсене, въпреки че има предвид конкретни имена, които биха се справили с ритъма на народната ни музика. Надява се в най-скоро време да се върне в родината си, за да представи този специален проект.

снимка: Dahnyelle

 

About Даниел Димитров

Check Also

Режисьорът Александър Мутафчийски: „Славеят“ дойде в момент, когато се бяхме изгубили, за да ни покаже пътя

СОФИЯ,  19.03.2024 12:24  (БТА)  „Славеят“ дойде в момент, когато се бяхме изгубили – за да ни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!