Home / театър / Намерих краставица!
„Египетска приказка за сърцето” – изумително свежо представление

Намерих краставица!

0000089743-article2

„Намерих краставица!“ възкликва една от актрисите в спектакъла „Египетска приказка за сърцето”. И наистина, изумителна е свежестта на това представление – изключително лесно смилаемо и нескучно, като се има предвид изключително трудния текст, изпъстрен с куп съпътстващи звуци, напеви и танци – от една страна, и, от друга страна – заплетения сюжет, отвеждащ ни назад във времето към свръхсетивната памет на човечеството.

Диамантите в този истински театрален проект обаче са петте актриси – Антоанета Петрова, Десислава Христова, Димитрина Гинева, Стойка Стефанова и Василия Дребова, които играят в отличен синхрон и единство. Чрез говорене, пеене, движение и танц те успяват да сглобят историята на един корабокрушенец – от пристигането му на острова и срещата със змея до спасението на героя. И освен това, зрителят „безболезнено“ успява да се запознае с древноегипетското „учение за контрола над сърцето” и общуването между човек и бог. Естетично и педагогично.

Изпълнителките са толкова естествени и уверени в играта, че по нищо не личи, че по време на репетициите са минали интензивно обучение по йога, ориенталски танци и вокално пеене.

За проекта:

“Египетска приказка за сърцето” е реализиран по идея на Антоанета Петрова по едноименната приказка –  често интерпретирано произведение от древен Египет, определяно и като едно от първите приключенски четива в света.

Текстът, отбелязван и с второ подзаглавие „Островът на изобилието“, е открит случайно от руски египтолог през 1880 г., но е датиран от 20 в. преди Христа от времето на фараон Аменемхет Първи. Българският превод е на бившия просветен министър Сергей Игнатов.

Сценичната адаптация и постановката са на Елена Панайотова, костюмите – на Юлияна Войкова-Найман. Вокален и музикален консултант е Вероника Петрова, а консултант по ориенталските танци е Адриана Кацарова.

About Даниел Димитров

Check Also

Режисьорът Стоян Радев: „И ние играем Ромео и Жулиета“ – през конфликта между драматични и куклени актьори

СОФИЯ,  10.05.2024 11:12  (БТА)  Конфликтът Монтеки-Капулети се разказва през конфликта на драматични и куклени актьори. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!