Home / музика / Изненади в Банско
Джаз фестивалът с 15-годишна история реализира най-доброто си издание

Изненади в Банско

15-ият джаз фест в Банско надминава всички очаквания, предлагайки всеки ден музиканти на световно ниво и интересни персони, които правят празника незабравим.

Погребалният агент Хайни Алтбарт се вихри в продължение на два дни на сцената под звездите – първо в групата на прочутите Мънго Джери блус бенд, а след това и във формацията на Биг Лени Пауър Ексон.

Оказа се, че е Алтбарт е монополист, но не в сферата на траурните услуги, а заради изключителните му качества на барабанист, в което се убедиха и феновете.

Нетипичните професии

не са рядкост сред музикантите, които дори в Америка, а и на Острова, не се издържат само от изкуство. Самият Мънго Джери, чието истинско име е Рей Дорсет, е учил за коафьор, а сега има фризьорски салон, в който поработва от време на време.

Рей и компания не са за първи път в Банско и в това няма нищо случайно – купонът е гарантиран. Признава, че само два пъти в 50-годишната си кариера

не е успявал да съживи публиката

Първият път било в Швеция през 82-а, когато аудиторията била твърде заета с пиене, по-късно историята се повторила по време на записите за тв шоу в Германия.

Аз съм доста чувствителен и мога да усетя хората срещу себе си, признава Рей. Усещам как много хора на едно място се на една честота. Понякога мога да променя това. Понякога – не…

Доказателство на тези думи даде музикантът, появил се на сцената точно преди Рей и компания. Саксофонистът Ханс Дълфър не е изключително известен у нас, връзката му с България прави неговата дъщеря, която гледахме миналата година в Банско.

72-годишният Дълфър, като истински холандец, роден в Амстердам, направи едно лежерно супер професионално шоу, заобиколен от предимно млади, почти невръстни 🙂 музиканти, с които по думите му споделят обща енергия. Ханс се хвали с това, че на концертите си свири само една пиеса, но с продължителност час  и половина…  Това, което може да се каже на 100 процента, е че шоуто се получи!

Сърдечен и фин концерт

направиха момчетата от чешкия състав „Фанфан Тулипан“. Всъщност, основател и лидер на четиримата е една дама – Елишка Свободова, която не успя до дойде в България, заради сериозни проблеми със сърцето. Всички ние й желаем успешно възстановяване и се надяваме някой ден да видим квинтета в пълен състав. Заради отсъствието на Елишка, за първи път младежите трябваше да се изявят самостоятелно, и то пред чужда публика. Представянето им беше блестящо, а дъждът, който заля Банско, им направи страхотна услуга, премествайки ги на закрито, в зала – идеалното място за музиката, която правят.

Ние

не правим интелектуален джаз

обясниха „Фанфан“-ите. Твърдят, че са започнали от  kinder jazz, а сега са на вълна freak jazz. Може би затова по време на концерта Душан Наваржик замени флейтата с градински маркуч, а басистът Влади Миценко извлече звук от хартиена лента.

Не бива да се пропуска и участието на свръх взискателните към себе си и света поляци от триото на Анджей Ягодински. Те са първите, които импровизират по Шопен. Започват още преди 20 години и това е причина да възникнат като формация. Проектът се оказва изключително успешен и последван от доста други, които заимстват от идеите им.

Закриването на фестивала е тази вечер.

About Даниел Димитров

Check Also

Кольо Гилъна: За епохата на „Контрол“ в книгата „Извън контрол“

СОФИЯ,  11.06.2024 12:53  (БТА)  Нищо не съм спестявал в книгата. Това е и моят живот, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!