Home / музика / Милена чукна 25

Милена чукна 25

500

Милена чукна 25-годишнина, но не в живота, а на сцената . Дълги години тя беше единствената и неповторима рок певица у нас – странна, различна, прогресивна, цветна, провокираща, но и провокирана да бъде такава.

Много преди трудно различимите поп фолк величия да ни лишат от вторите си имена, имаше една Милена Славова, която по естествен път остана просто Милена. Защото всеки българин можеше да си затананика „Директор на водопад“, „Ала-бала“, „Не’ам нерви“, „Ха-ха“, „Чичо” и „Месо“. Готини песнички, които четвърт век по-късно музикалните спецове наричат „най-прогресивните хитове на съвременната българска рок музика”, а изпълнителката им „рок кралица”. И всичко това нямаше да бъде нелепо, ако не абсурдно и ако не ставаше въпрос за нашата Милена.

Защото Милена е била и е

бунтар по душа, но и по дела

Бунтар дотолкова, че в трудните години преди 10 ноември да остане и работи в България, а след това да потърси нормалния начин на развитие – в чужбина, и то не къде да е, а във Великобритания. Уви, освен че там свири в клубове и успява да издаде албум (“Sold”), и е първата българка, свирила в престижния Marquee Club в Лондон, тя не прави това, което би могла. За масата българи Милена от британския й период е певицата, която се върна в родината след неуспешен брак с британец, възпят в парчето й „Робърт“…

Същата тази Милена, която заради напълно нормалната си потребност си от развитие навън, заряза възхода си тук, а после бавно започна да се опитва да се завърне, ще видим на 28 ноември в зала „Универсиада” (организатор СМЕ). Билети ще се продават от 14 септември, идния понеделник: 30 лв. – на преварителна продажба, 40 лв. – след 18 ноември и в деня на концерта, и 50 лв. – за запазено място).

Съвсем очаквано в концерта ще участват много от музикалните приятели на Милена, наречени (пак не на място) специални гости – Ревю, Ера, Контрол, Кольо Гилъна, Ахат, Конкурент, Уикеда, Васко Кръпката и Кръпка блус бенд, Черно фередже, Нуфри и Пеко (Пиромания), Митко Кърнев (Д2), Стефан Попов (Гравити ко), Данчо Лазаров, Иво Иванчев (Елит), Петър Каръбски (Стоунхендж), Димитър Паскалев (Davvid Project), Холера, Б.Т.Р.

За нея:

Започва да се занимава с музика в началото на 80-те години. Открива я мениджъра на братя Аргирови и през 1985 следват първите й опити като професионален изпълнител. През 1986 г., заедно с Васил Гюров, Вълко Андреев и Кирил Манчев, създават рок групата Милена, която по-късно прераства в Ревю. Различни и неудобни, те не са любимци на тогавашната власт.

Младите музиканти открито се противопоставят на системата и това автоматично ги превръща в обществен враг. Ето защо издават първия си албум „Милена + Ревю” едва през 1989 г. Следват албумите „Ха-Ха” (1991),  и „Скандалът“ (1993). Милена се радва на успех особено през времето, когато пее съвместно с групата „Ера“. Този период е и с „най-тежката“ музика на Милена. Скоро след това заминава в Лондон.

След завръщането си в България в края на 90-те години, Милена издава сборния албум „Истинската Милена, дъ бест +“ с 14 нейни хита. /Даниел Димитров 

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=5u9K1Zg8AP0]

About Даниел Димитров

Check Also

Бернд Глемзер: Винаги си малък, когато си пред пианото

Пред пианото винаги си малък, казва той. Но това не пречи да създаваш чудеса, докосвайки …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!