Home / музика / Селската банда на световно ниво
Ако кажа, че тази музика е един приятен шепот от отвъдното, ще прозвучи твърде елементарно и грубо, а и мнозина ще го свържат с една сапунка. . .

Селската банда на световно ниво

Ако кажа, че тази музика е един приятен шепот от отвъдното, ще прозвучи твърде елементарно и грубо, а и мнозина ще го свържат със сапунката, която върви по Би Ти Ви…

Чуйте сами, преди да продължите да четете моите глупости.

 [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=LbdDQMEPp_A]

Ако все още сте тук, а не в търсачката на глобалната мрежа, е добре за този блог и за този, които все пак ви открехна за „Уорсоу вилидж бенд” (http://www.warsawvillageband.net/).

Нищо не му остава на човек, освен да се съжалява, че отново не у нас  някой накъде е успял да направи от фолк музиката не неслушаема сладникава смес от претенциозно несработили се идеи на музиканти, а интересен начин да привлечеш вниманието върху себе си и културата на своята държава… Дълго и сложно, а всъщност просто и гениално.

Именно тази шарена откъм концепции група, чието име в превод означава Селската банда на Варшава, ще открие на 9 юли петия джаз фестивал в Смолян, а преди това можем да ги видим и в Софияна – на 2 юни в Полския институт. 

Историята

През 1997 г. група приятели се събират, за да посвирят фолк музика. Още същата година записват албума „Hop sa sa “ и това е първата крачка напред и нагоре. Международната им кариера започва само след пет години, когато германският лейбъл Jaro издава втория им албум „People’s Spring“ (2001).

Лично собственикът на  звукозаписната компания Урлих Балс (Urlich Balss) признава, че реакцията на публиката за албума е била една от най-големите изненади в историята на компанията. Така от неизвестен полски оркестър, WVB скача на главните световни музикални сцени!

Успехите не приключват дотук. През 2004 г. WVB печели три престижни награди на радио Би Би Си за световна музика аз най-добра начинаеща банда. Същата година European Broadcasting Union ги оценява и им присъжда наградата за най-добър фолк запис.

Следващият студиен албум „Uprooting “ (2004) има същия успех. В Полша получава най-престижната награда „Fryderyk „за най-добър фолк албум, а в САЩ се класира в десетката на номинираните за наградата Грами,  в раздела Световна музика. 

Година по-късно WVB записват част от саундтрака на компютърната игра Myst IV: Revelation. Музиката е композирана от Джак Уол (Jack Wall) и Питър Гейбриъл (Peter Gabriel).

Основната мощ на групата обаче са изпълненията на живо. WVB свири вече на 400 сцени по света, които включват 4 континента, в повече от 30 страни. От Токио и Тайпе през Москва, Тел Авив, Algier, Лондон, Париж, Лисабон до Ню Йорк, Ванкувър, Лос Анджелис и Сиатъл.

Кои са те:

Уорсоу вилидж бенд

Maja Kleszcz – глас, чело

Magdalena Sobczak – глас, dulcimer

Wojtek Krzak – цигулка, виола,  hurdy – gurdy, nyckelharpa, ударни

Piotr Glinski – ударни, перкусии

Maciej Szajkowski – frame drums

Ewa Walecka – цигулка

За финал – лек десерт:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=QqGN23fn6j0]

About Даниел Димитров

Check Also

Кольо Гилъна: За епохата на „Контрол“ в книгата „Извън контрол“

СОФИЯ,  11.06.2024 12:53  (БТА)  Нищо не съм спестявал в книгата. Това е и моят живот, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!