Home / музика / Лили Иванова – между джаза и униформите
500 лв. на черно стигнали билетите за концерта, в който поппримата пя с огромен войнишки хор. Представи песен на Кембъла и още близо 30 нови и стари парчета.

Лили Иванова – между джаза и униформите

Зала 1 на НДК – пиано бар, публика на сцената, изчистен декор, без балет, само трима музиканти. Лили Иванова държа в омая цели 3 часа и половина 5000 човека, пленени с глас и огън.

Едва ли има по-подходящ пример, в който може да се използва клиширания глагол „взривявам“, но това се случи в буквален и преносен смисъл на първия от години самостоятелен концерт на любимката на няколко поколения.

Барети, препасани с калашници, атакуваха средата на шоуто под дъжд от фойерверки и истински автоматични откоси. Униформените дори запяха в хор патриотарска песен заедно с Лили. Оказа се, че „Войнишкият химн“ е поръчан неотдавна на певицата от командващия сухопътните войски ген. Иван Добрев.

Голяма част от репертоара си тя изпълни само в акомпанимента на цигулка (Огнян Цветанов), китара (Бисер Иванов). пиано и тромпет (Орлин Енев).

Още в началото на първото си изпълнение поплегендата прекъсна концерта със забележки към озвучителите, които бяха пуснали плейбек, вместо синбек. След отстраняване на проблема запя добре познати песни – „Наше лято“, „Две хубави очи“, „За тебе бях“, „Ти сън ли си“, „Танго“, „Ветрове“, „У дома“, „Без правила“, „Без радио не мога“, „Щурче“ – общо над 30 песни, повече от които звучаха в нови леко джазирани аранжименти.

Специално беше представен новия сингъл „И гори“. Тази песен ми е подарък от Кембъла, който вече не е сред нас, нека песента прозвучи в знак на уважение и почит, каза Лили. В самото парче е вплетен запис от гласа на Емил Трифонов-Кембъла.

Лили, която никога не е бягала от добре обмислените експерименти за първи пет изпълни песен, в която само рецитира: „Между стените на вятъра онемели се лутаме, ровим земята, звездите броим, газим вода, ала жадни заспиваме…“ Текстът е на Явор Кирин.

Публиката аплодира две нови открития на Лили – младият тромпетист Мирослав Петков и Николай Манолов. Вторият, 18-годишен младеж от Горна Оряховица, беше сред 72-ата участници в конкурса за млади музикални таланти „Медни гласчета“, който за втора година се организира в родния град на Лили – Кубрат.

Освободените от Либия български медици бяха специални гости на спектакъла, като в тяхна чест Лили Иванова пя „И пак тръгни“.

Централни всекидневници съобщиха, че 500 лв. на черно са поискали майстори на алъш-вериша за концерта на Иванова. Билетите за него бяха разпродадени три седмици предварително, както и допълнително пуснатите 1000 правостоящи пропуска.

Бисерите на Лили от концерта

За външния си вид:

Не изглеждам ли като ученичка с тая бяла якичка? А с тази изрязана пола видях голям зор, но нали трябва и нещо да се види, освен да се чуе. Нищо, че някои се чудят защо така се държи тая жена на тия години. Все повтарят: Мегата, примата, тримата… Аз не съм мега, аз съм просто Лиленцето-пиленцето.

За политиците:

Цветя ми пращат, а на кафе не ме канят…

За откритието й Ники Манолов:

Открих го на фестивал в Кубрат и понеже все ме упрекват, че не обръщам внимание на младите, реших да му помогна. Направихме му песен, участва и за „Евровизия“, но аз не вярвам на журита, нито на sms-и. Като знам къде ще е финалът (бел. ред. – Сърбия) и колко ни обичат там, по-добре е да не ходим там. По-добре да си стоим тука. Тук поне ни обичат…

За спонсорите на концерта:

Подготовката не беше лесна. Имаше доста балтийки и секири. Потърсих спонсорство от много богати хора – толкова богати, че ви е бедна фантазията. И знаете ли какво казаха те: Нямаме интерес към Лили Иванова. Ако бях на 18 г. и не можех да пея, сигурно щяха да имат, но аз предпочитам така, отколкото да съм на 18 и да не мога нищо да правя.

За „Камино“:

По-добре да ви изпея още веднъж „Камино“, поне за това няма да ме съдят. (Бел. ред. Публиката поиска на бис „Хризантеми“, песента е на Митко Щерев, който забрани на Лили Иванова да пее неговите песни)

За „стайлинга“:

Ето това е жената, която се грижи за моя…стайлинг. Абе какъв стайлинг бе, хора. Това са костюми за сцената

(Материалът е публикуван в netinfo.bg на 14.11.2007 )

автор: Даниел Димитров

About Даниел Димитров

Check Also

Бернд Глемзер: Винаги си малък, когато си пред пианото

Пред пианото винаги си малък, казва той. Но това не пречи да създаваш чудеса, докосвайки …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!